România, sub avertizare de vijelii și ploi torențiale. Măsurile de precauție recomandate de ISU
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/09/Avertizare-ANM-pentru-joi-si-vineri-Meteo-ANM.-Cod-galben-Cod-portocaliu-ploi-torentiale.jpg)
O parte din România a intrat sâmbătă de la ora 10:00 sub cod galben de vijelii și cod portocaliu de ploi torențiale, anunță meteorologii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări pentru cetățenii din zonele vizate.
O parte din țară, sub cod galben de vijelii și cod portocaliu de averse
Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, cod galben de vreme rea pentru care se recomandă măsuri de precauție. Până la ora 23:00, în cea mai mare parte a Moldovei, precum şi în nordul Crişanei vântul va avea intensificări, iar la rafală se vor atinge viteze de 50-70 km/h şi izolat de 80 km/h.
În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei şi sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului , vijelii şi căderi de grindină.
Cantitățile de apă vor fi de 20-30 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp.
Încă o avertizare meteo ANM de averse importante cantitativ, valabilă în intervalul 26 aprilie, ora 14:00 – 26 aprilie, ora 23:00. Sub cod portocaliu sunt nouă județe: Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și zona de munte a județelor Brașov și Prahova. Cantitățile de apă vor fi de 30-40 l/mp și izolat de peste 50-60 l/mp, spun specialiștii.
Recomandările ISU
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face mai multe recomandări pentru evitarea situațiilor imprevizibile:
- Închideţi toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii;
- Evitaţi adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare şi a elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate;
- Curăţaţi șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitaţii;
- În cazul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercaţi să le traversaţi și nu vă apropiaţi de malurile acestora;
- Urmăriţi buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.