România suferă de lipsa medicilor de familie

Publicat: 26 nov. 2024, 06:07, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
România suferă de lipsa medicilor de familie

România suferă de lipsa medicilor de familie: de la 13.000 – 14.000 de medici de familie, am ajuns la 9.200 în total, din care aproximativ 20% au peste 70 de ani, iar peste 300 de comune nu au medic de familie. Sunt cifre care reflectă deficitul de medici de familie, mai ales în mediul rural.

„Un scurt periplu la nivelul ţării ne arată că aproape 20% dintre medici sunt peste 70 de ani din medicina de familie. Există foarte multe localităţi încă neacoperite în mediul rural. (…) Avem 1.530 de medici de familie, necesarul de care am avea nevoie la nivelul întregii ţări, din care 1.122 la nivelul zonelor rurale”, a arătat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, la dezbaterea online privind accesul la servicii medicale în România organizată de Salvaţi Copiii România.

Preşedintele executiv al organizaţiei Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a afirmat că peste 300 de comune din România nu au niciun medic de familie.

„Doar 47% din localităţile din România au un număr de medici suficient pentru populaţia respectivă. (…) Vedem că în România s-au cheltuit 1.600 de euro pe locuitor, faţă de media Uniunii Europene de 3.684 de euro. Numărul locuitorilor care revin la un medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural faţă de mediul urban. În rural sunt 2.300 de locuitori, faţă de 1.157 în urban şi, mai mult, peste un sfert dintre românii cu domiciliul în ţară nu au acoperire prin asigurarea socială de sănătate”, a explicat Gabriela Alexandrescu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a subliniat că deficitul de medici de familie este foarte mare și este vizibil atât în mediul rural, cât și în cel urban.  „Să nu uităm că am plecat de la 13.000 şi ceva – 14.000 şi am ajuns la 9.200 în total în România, ceea ce înseamnă că, în acest moment, deficitul ăsta se vede şi nu se vede numai în rural, este şi în oraşe. (…) Astăzi, ne confruntăm cu un deficit foarte mare de colegi”, a precizat dr. Sandra Alexiu.

Din păcate, acest deficit nu pare să se rezolve curând, deoarece mulți medici cu rezidențiat sau specialitate refuză să profeseze în mediul rural. O situație similară avem și în privința medicilor pediatri:  „Avem peste 250 de localităţi, din care 80 de spitale care nu au medic pediatru. Este o mare problemă. (…) Şi în jurul Bucureştiului, judeţul Ilfov are zone neocupate de medici şi are zone neocupate nici de medici de medicină de familie, nici de medici din ambulatoriu”, mai spune preşedintele CNAS.