România suspendă o convenție cu țara autocratului Lukașenko
Începând cu data de 12 noiembrie 2024, conform prevederilor Ordinului Ministerului Afacerilor Externe nr. 2412 din 06 noiembrie 2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 1126 din 12 noiembrie 2024, România suspendă în întregime aplicarea prevederilor Convenției între Guvernul României și Guvernul Republicii Belarus pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și pe capital și a Protocolului anexat, semnate la București la 22 iulie 1997, ratificate prin Legea nr. 102/1998, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 200 din 29 mai 1998.
România a luat măsura suspendării în întregime a Convenției ca răspuns la acțiunea întreprinsă de Guvernul Republicii Belarus în luna martie 2024, prin care acesta a suspendat aplicarea prevederilor articolului 10 „Dividende”, articolului 11 „Dobânzi” și articolului 13 „Câștiguri de capital” din Convenție.
Din perspectivă juridică, suspendarea Convenției echivalează cu încetarea aplicării de către partea română a prevederilor tratatului fiscal bilateral. Astfel, nu se mai aplică regulile de alocare a dreptului de impozitare a veniturilor menționate în Convenție și nici limitarea impozitării prin reținere la sursă în cazul veniturilor pasive, așa cum a fost convenit prin tratat. Ca o consecință a acestei suspendări, de la data suspendării Convenției nu se vor mai elibera certificate de atestare a impozitului plătit în România de rezidenții belaruși, conform Convenției, și nici certificate de atestare a rezidenței fiscale rezidenților români pentru aplicarea prevederilor Convenției în Republica Belarus.
Belarusul este condus de autocratul Alexandr Lukașenko. La putere din 1994, el este cunoscut pentru stilul său de guvernare autocratic, consolidându-și controlul asupra instituțiilor statului și limitând drastic opoziția politică și libertatea presei. În timpul mandatului său îndelungat, Lukașenko a restricționat drepturile civile, a suprimat protestele și a controlat economia printr-un regim de stat centralizat.
Fiind în relații mai apropiate cu Rusia, în special în domeniile politic și economic, Lukașenko s-a confruntat cu critici internaționale pentru nerespectarea principiilor democratice, abuzurile împotriva drepturilor omului și alegerile contestate, care sunt adesea considerate frauduloase. De exemplu, în 2020, alegerile prezidențiale din Belarus au stârnit proteste masive, acuzându-l pe Lukașenko de fraudă electorală, iar răspunsul său a fost reprimarea violentă a manifestațiilor și arestarea a mii de opozanți.