România: Țara bonusurilor uriașe la stat. Pomenile de la Romsilva – o practică de 30 de ani, protejată de o lege pe care nimeni nu o schimbă

Publicat: 23 ian. 2025, 14:59, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
România: Țara bonusurilor uriașe la stat. Pomenile de la Romsilva – o practică de 30 de ani, protejată de o lege pe care nimeni nu o schimbă

România este un exemplu elocvent al generozității sistemului public, unde bonusurile uriașe devin normă, reglementate prin legi care par să scape de orice control. Un exemplu recent este Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, care a stârnit controverse prin bonusurile acordate angajaților la pensionare.

Romsilva, instituția care administrează pădurile statului, este un exemplu de „bună practică” a statului român în ceea ce privește recompensarea personalului său, prin intermediul unor bonusuri generoase. Conform legislației în vigoare, prevăzută în Statutul Personalului Silvic, angajații Romsilva beneficiază de o gratificație în momentul pensionării, care poate ajunge până la 10 salarii brute, în funcție de vechimea în cadrul regiei.

Problema acestor bonusuri, care atrag atenția din cauza cuantumului lor semnificativ, este legată de faptul că sunt reglementate printr-o lege veche, adoptată încă din 1992, și sunt incluse în Contractul Colectiv de Muncă al regiei. Deși în 2024 valoarea acestor gratificații a scăzut considerabil, ajungând la aproximativ 90.000 de lei pe an pentru pensionari, cazul excepțional al unui director care a încasat 500.000 de lei la pensionare, conform ministrului Mediului, Mircea Fechet.

”Precizăm că bonusul de circa 500 mii lei prezentat în spațiul public ca fiind încasat la pensionarea unui angajat al Romsilva, este de fapt în cuantumul sumei de 290 mii lei (net) după impozitare și este un caz excepțional. Media bonusurilor acordate în ultimii 2 ani celor 1.267 de angajați care s-au pensionat este de 90 mii lei, sumă netă. Conform principiilor transparenței instituționale, sumele destinate plății bonusurilor la care s-a făcut referire în spațiul public au fost menționate în Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva, supus dezbaterii publice de către Autoritatea Publică Tutelară și aprobat prin Hotărârea de Guvern 316/2024, din data de 4 aprilie 2024, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 314, în data de 8 aprilie 2024. Totodată, conform acelorași principii de transparență, Romsilva este supusă periodic auditului Curții de Conturi și altor organisme de control abilitate, care nu au constatat încălcări ale legislației în vigoare în ceea ce privește aceste plăți”, se arată într-un comunicat Romsilva.

Transparența este invocată ca justificare pentru aceste cheltuieli, Romsilva subliniind că plățile bonusurilor sunt incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al instituției și că sunt supuse auditului periodic al Curții de Conturi. Totuși, întrebările persistă: este normal ca angajații unei instituții publice, autofinanțată, să primească asemenea sume pentru pensionare, în timp ce milioane de români nu beneficiază de asemenea privilegii?

Este adevărat că Romsilva nu se finanțează din bani publici, ci din venituri proprii, obținute prin vânzarea de servicii silvice și administrarea pădurilor. Totuși, exemplul acestei regii ar putea fi un semnal de alarmă pentru alte instituții ale statului, care au tendința de a încuraja astfel de practici fără a pune întrebări legate de echitatea distribuției resurselor.