România va recunoaște certificatele de căsătorie între persoanele de același sex
Certificatul de căsătorie dintre persoanele de același sex, încheiat într-un stat al Uniunii Europene, va fi recunoscut în România fără a mai fi necesară transcrierea în registrele de stare civilă române.
Această prevedere este conținută într-un proiect de lege care a fost aprobat de Guvern. Este vorba despre proiectul de lege pentru completarea ordonanței de urgență privind regimul străinilor în România. Astfel, persoanele de același sex, căsătorite într-un alt stat, pot primi rezidență în Romania.
În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, condiționează acordarea dreptului de ședere pentru membrul de familie al unui cetățean român căsătorit în alt stat membru al Uniunii Europene, de transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie. Transcrierea certificatului nu poate fi făcută în conformitate cu legislația națională actuală, pentru căsătoriile încheiate în străinătate între persoane de același sex.
Modificările aduse prin proiectul de lege nu reglementează recunoașterea căsătoriilor ori a convențiilor civile între persoane de același sex pe teritoriul României și alte drepturi ce derivă din această recunoaștere. Proiectul de act normativ este o implementare în legislația națională a prevederilor legale existente în domeniu la nivelul Uniunii Europene, doar privind libera circulație a persoanelor.
MAI preciza în iulie, într-un comunicat de presă, că „implementarea acestor prevederi este o condiție obligatorie pentru România, ca urmare a hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene din data de 5 iunie 2018, iar nerespectarea ei face posibilă declanșarea unei proceduri de infringement care se poate finaliza cu condamnarea României de către instanța de contencios european”.
Peste 1,7 milioane de euro penalizări în caz de infringement dacă România nu va recunoaște certificatele de căsătorie între persoanele de același sex
În prezent, sancțiunile pecuniare care pot fi propuse în cazul României, în proceduri de infringement, sunt penalități între 1.830 și 109.800 euro pe fiecare zi de întârziere, precum și o sumă forfetară minimă de 1.708.000 euro. La realizarea acestui proiect de lege s-au avut în vedere prevederile Hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene pronunțată la data de 5 iunie 2018 .
Această modificare în legislație vine la cinci ani după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că România trebuie să recunoască libertatea de ședere pe teritoriul său a membrilor de familie, care includ și persoanele de același sex.
citeste si: MAI vrea să facă testări psihologice mai dese polițiștilor