România vrea încă un port spre Marea Neagră
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/07/port_giurgiulesti_moldova-1.jpg)
Compania Autoritatea Porturilor Maritime Constanța (APMC), aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor din România, a început căutarea unui consultant pentru achiziționarea ICS Danube Logistics – în fapt, Portul Liber Giurgiulești – al cărei proprietar majoritar este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
ICS Danube Logistic este principalul proprietar și operator al Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova.
La Giurgiulești există două porturi. Unul dintre ele este Portul de Stat, care aparține Republicii Moldova. Celălalt este Portul Liber, care aparține și este operat de ICS Danube Logistic.
APMC a anunțat o licitație pentru furnizarea de servicii de consultanță, valoarea contractului fiind de 2 milioane lei (aproximativ 456.000 dolari SUA). Termenul limită de depunere a cererilor este 28 aprilie 2025.
Rezultatele licitației vor fi anunțate exclusiv prin intermediul platformei SEAP.
AMPC dorește să achiziționeze acest obiectiv în contextul extinderii influenței maritime a României și al consolidării rolului portului Constanța din regiunea Mării Negre și bazinul Dunării.
România se gândește demult să obțină acest port
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat aceste planuri încă din septembrie 2023.
În august 2024, autoritățile române au aprobat Memorandumul „Aprobarea începerii negocierilor cu BERD privind achiziția de acțiuni la Danube Logistics SRL, deținută de BERD în Portul Internațional Liber Giurgiulești al Moldovei prin APMC”. Documentul includea o mică achiziție a portului Constanța în actul de extindere a acestuia. Lider de piață pentru Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv în contextul refacerii, reconstrucției și modernizării Ucrainei, AMPC și-a exprimat interesul pentru achiziție.
Cum a apărut portul Giurgiulești
În 2021, BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics, devenind unicul proprietar final al Danube Logistics SRL, operatorul portuar.
Licitația a fost anunțată la doar 5 zile după ce BERD a anunțat procedura de vânzare a portului Giurgiulești.
AMPC a lansat rapid o licitație simplificată pentru achiziția de servicii de consultanță pentru proiectul Sunrise, al cărei obiectiv declarat este achiziționarea participației BERD la ICS Danube Logistic SRL, operatorul portului Giurgiulești.
Anterior, pe 14 aprilie, BERD a anunțat demararea procedurii de vânzare a portului Giurgiulești, care este de o importanță cheie pentru Moldova.
Portul Internațional Liber Giurgiulești este situat la 133,8 km de Marea Neagră, pe malul stâng al râurilor Prut și Dunăre, în satul Giurgiulești.
Acesta este singurul port moldovenesc cu acces la Marea Neagră.
A fost creat în 2006, după ce Ucraina a transferat Moldovei 430 m din litoralul Dunării și Prut.
Portul este situat în apropierea granițelor Moldovei, României și Ucrainei.
Infrastructura portuară include un terminal petrolier cu o capacitate de 63.000 tone, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri.
Peste 70% din importurile și exporturile moldovenești efectuate prin transportul pe apă trec prin acest port.
Un hub zonal pentru transportul pe apă
În 2023, o cantitate record de mărfuri a fost manipulată prin Portul Internațional Liber Giurgiulești.
Volumele de manipulare a mărfurilor au crescut de la 1,83 milioane de tone în 2022 la 2,17 milioane de tone în 2023, o creștere de 18,6% Numărul de containere manipulate a atins un record istoric de 8.460 unităţi TEU.
Recordul a fost realizat în principal datorită creșterii volumului exporturilor de cereale și semințe, care au crescut cu 55% și au ajuns la 889.000 tone, ceea ce reprezintă 41% din volumul total de mărfuri manipulate;
Importurile de produse petroliere au crescut, și ele, ușor, cu 4%, la 599.000 tone, ceea ce reprezintă 28% din volumul total de mărfuri transbordate prin port;
Creșterea volumelor în 2023 s-a datorat și creșterii cu 26% față de anul precedent a exporturilor de ulei de floarea soarelui, care au ajuns la 248.000 tone.
Volumul importurilor de materiale de construcții a crescut cu 10%, la 195.000 tone, iar importurile de îngrășăminte în saci mari, vrac și în formă lichidă au crescut cu 48%, la 119.000 tone;
Anterior s-a raportat și că autoritățile moldovenești intenționează să organizeze o rezervă strategică de produse petroliere pe teritoriul terminalului petrolier al portului.
Portul a dobândit statutul de hub strategic de tranzit pentru aprovizionarea cu cereale ucrainene în contextul perturbărilor în funcționarea porturilor ucrainene de la Marea Neagră.