România vrea o rețea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice. De unde vin banii
În următorii 4 – 5 ani, România vrea să pună la punct o reţea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice, banii urmând să provină de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. De asemenea, se are în vedere și acordarea unor ajutoare de stat pentru schimbarea flotelor de maşini ale transportatorilor.
În maximum două săptămâni, AFM urmează să lanseze programul prin care administraţiile locale pot să acceseze bani pentru circa 2.000 staţii de încărcare. Administrația a aprobat deja ghidul, care va fi publicat cât de curând în Monitorul Oficial.
„Programul pentru staţiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul şi probabil va fi publicat săptămâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanţa peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale, mai vine şi PNRR cu peste 15.000 de staţii şi în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de staţii de încărcare în România din aceste fonduri”, a declarat ministrul Mediului.
Tanczos Barna se așteaptă ca pe măsură ce rețeaua de stații de încărcare se extinde să crească și interesul oamenilor pentru maşinile electrice.
Ajutoare de stat pentru flotele de mașini
Ministrul Mediului a mai anunțat că se pregăteşte și acordarea unor ajutoare de stat pentru schimbarea flotelor de maşini ale companiilor de transport. Cel mai probabil, o parte din bani vor veni și prin PNRR.
„Este nevoie de scheme de ajutor de stat pentru companii pentru a-şi schimba flotele. În momentul de faţă România se concentrează pe oferirea de ajutoare pentru persoanele fizice, prin programul Rabla, dar flotele nu sunt încă susţinute, acolo este o discuţie privind un ajutor de stat, iar schemele trebuie gândite, trebuie notificate. Multe dintre ele vor veni prin PNRR. Nu este suficient să susţinem persoanele fizice, dar trebuie să acordăm sprijin pentru companiile care au zeci, sute de maşini în oraşe, un sprijin pentru trecerea la mobilitatea verde”, a adăugat ministrul Mediului.