România vrea să cumpere singurul port dunărean al Republicii Moldova

Publicat: 28 aug. 2024, 06:05, de Autor: Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
România vrea să cumpere singurul port dunărean al Republicii Moldova

Guvernul României discută în ședința de miercuri un memorandum crucial privind achiziționarea Portului Giurgiulești, situat pe Dunăre, în Republica Moldova, de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit agendei guvernamentale, această achiziție urmează să fie realizată prin intermediul Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, care se află sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Negocierile cu BERD vor fi conduse de Bogdan Mîndrescu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, potrivit memorandumului citat. Decizia de a iniția negocierile subliniază importanța strategică a Portului Giurgiulești pentru România, mai ales în contextul actual al tensiunilor geopolitice din regiune și al potențialului rol pe care țara noastră îl va juca în reconstrucția Ucrainei.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este în prezent operat de compania Danube Logistics SRL, deținută de BERD, și este singurul port al Republicii Moldova cu acces direct la Dunăre. Acesta dispune de un terminal petrolier, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri, având capacitatea de a primi atât nave fluviale, cât și maritime, datorită adâncimii disponibile a apei de până la 7 metri.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat încă din septembrie 2023 intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești, subliniind importanța acestuia în contextul extinderii influenței României în regiune și a necesității de a dezvolta infrastructura portuară națională. „Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întâmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a declarat Ciolacu.

Cu toate acestea, guvernul nu a specificat până acum suma estimată pentru achiziția portului moldovean, detalii care urmează să fie clarificate în cadrul negocierilor viitoare cu BERD. Dacă această achiziție va fi finalizată, România ar putea obține un avantaj strategic semnificativ în regiunea Dunării, consolidându-și rolul de hub logistic și de transport în Europa de Est.