România vrea să populeze Marea Neagră cu mori de vânt. ”Suntem primii și trebuie să rămânem în frunte!”

Publicat: 27 sept. 2024, 14:21, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
România vrea să populeze Marea Neagră cu mori de vânt. ”Suntem primii și trebuie să rămânem în frunte!”

Ministerul Energiei din România a anunțat lansarea raportului „Offshore Wind Roadmap for Romania”, un studiu semnificativ realizat de Banca Mondială, care evidențiază impactul și potențialul dezvoltării energiei eoliene offshore în țara noastră. După doi ani de muncă intensă, raportul aduce în prim-plan oportunitățile economice și sociale pe care această industrie le poate genera, subliniind importanța strategică a energiei eoliene în viitorul energetic al României.

„Energia eoliană din Marea Neagră este o șansă unică de dezvoltare a României, pe care nu avem voie să o ratăm. Suntem primii și trebuie să rămânem în frunte!” a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei, cu ocazia lansării. Acesta a subliniat că potențialul de investiții în acest sector se ridică la până la 19 miliarde de euro până în 2035, având în vedere crearea a până la 77.000 de noi locuri de muncă.

Raportul detaliază două scenarii de dezvoltare a energiei eoliene offshore în România:

  1. Scenariul cu creștere redusă: Acesta preconizează instalarea a 150 de turbine prin 5 proiecte, având o valoare totală a investiției de 9 miliarde de euro, generând o capacitate instalată de 3 GW, ceea ce ar putea asigura 16% din necesarul de energie al țării. În acest scenariu, 28% din conținutul economic ar proveni din surse locale, creând aproximativ 21.000 de locuri de muncă.
  2. Scenariul cu creștere intensivă: Acest model vizează 360 de turbine instalate prin 7 proiecte, cu o investiție estimată de 19 miliarde de euro și o capacitate de 7 GW, ce ar acoperi 37% din necesarul energetic al României. Aici, se estimează un conținut local de 38% și crearea a până la 77.000 de locuri de muncă.

În acest context, raportul subliniază necesitatea de a atrage investiții private și de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea parcurilor eoliene offshore. Ministrul Burduja a evidențiat recent adoptarea legii energiei eoliene offshore, care face din România prima țară din bazinul Mării Negre cu un cadru legal clar și atractiv pentru investitori. Această realizare plasează România într-o poziție favorabilă în fața celorlalte state din regiune și oferă oportunitatea de a deveni un hub regional în domeniul energiei regenerabile.

„Dacă vom fi în continuare primii, avem oportunitatea să ne jucăm rolul de lider în asigurarea securității și independenței energetice,” a adăugat Burduja, mulțumind Comisiei Europene și DG Reform pentru sprijinul acordat în realizarea acestui proiect important.

Pe lângă beneficiile economice, dezvoltarea energiei eoliene offshore are și un impact semnificativ asupra mediului, fiind o sursă de energie verde, competitivă și sustenabilă. Ministerul Energiei își reafirmă angajamentul de a dezvolta infrastructura necesară pentru integrarea energiei din surse offshore, colaborând cu partenerii internaționali și statele din regiunea Mării Negre pentru a crea un lanț de aprovizionare robust și competitiv.

P17577416846ad0061bd9311af8d1a82107