Românii au primit despăgubiri de 130 milioane lei pentru refacerea locuințelor
Companiile de asigurări au achitat în primele nouă luni ale anului trecut despăgubiri de 130 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, a informat Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), pe baza datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Sprijinul financiar oferit de societățile de asigurări a crescut cu 9% față de valoarea achitată în aceeași perioadă a anului 2023 (119 milioane lei). Peste 95% din valoarea acestor despăgubiri (adică 124 milioane lei) au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, în creștere cu 25% față de cele din primele 9 luni ale anului 2023, mai arată UNSAR.
„Este încurajator să vedem că din ce în ce mai mulți români decid să își protejeze locuințele și că numărul polițelor de asigurare dedicate a crescut cu circa 12% . Cu toate acestea, mai avem mult de lucru până când vom putea vorbi despre comunități bine protejate, indiferent că vorbim despre producerea unui dezastru natural sau a unui incendiu, furt, a unei explozii sau spargeri de conducte”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi pagubele produse de dezastre naturale, dar și alte tipuri de riscuri, precum: incendii, explozii, furtuni, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
„Cu doar 17% din fondul locativ asigurat complet în fața situațiilor nefericite (au atât polița obligatorie PAD, cât și cea facultativă), companiile de asigurări achită zilnic 100.000 euro pentru refacerea pagubelor din locuințele asigurate”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri și Proprietăți în cadrul UNSAR.
Înființată în 1994, UNSAR reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.
Asigurările reprezintă un sector – cheie al economiei românești, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.