Românii care locuiesc la bloc vor avea noi reguli de respectat. Ce trebuie să facă înainte de a-și închide balconul
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-54.jpeg)
Cei care locuiesc la bloc primesc mai multe reguli de care vor trebui să țină cont, atunci când aleg să își închidă balconul apartamentului. Nu mai e nevoie de o autorizație de construire de la primărie, dar sunt obligatorii anumite demersuri.
Ce reguli au de respectat locatarii de la bloc
Persoanele care locuiesc la bloc și au în plan să-și închidă balconul trebuie să știe că, începând din acest an, vor avea de respectat noile prevederi incluse în noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.
În trecut, era nevoie de autorizație de construire, proces care le dădea multor români bătăi de cap. Acum, acest demers nu mai este necesar pentru anumite tipuri de lucrări, la care se încadrează și închiderea balconului. Renovările nu pot fi începute, însă, fără nicio formalitate. Potrivit legii, este obligatorie trimiterea unei notificări către primăria de care aparține locuința.
Astfel, autoritățile trebuie să fie informate cu privire la modificarea fațadei blocului. În cazul în care proprietarul ezită să facă acest lucru, riscă o amendă usturătoare.
De asemenea, pentru locuințele care se află la parterele blocurilor, există condiții specifice prevăzute în legislație. Proprietarii au dreptul să închidă balconul locuinței lor numai cu acordul asociației de proprietari.
În plus, proprietarul mai are o obligație. Acesta trebuie să respecte regulile care au fost stabilite de asociația de proprietari în privința materialelor folosite pentru a închide spațiul.
Spațiile verzi din jurul blocului
O nouă regulă apare și în rândul spațiilor verzi situate în împrejurimea blocurilor. Mulți locatari le amenajează după bunul plac, însă nu știu că acest lucru e interzis. Cu toate că mulți locatari consideră că spațiile verzi le aparțin, acestea reprezintă o proprietate publică și se află în administrația primăriei locale. Astfel, intervențiile neautorizate, cum ar fi plantarea de arbori sau gard viu, pot fi amendate.
„Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective”, se menționează în Legea 196/2018.