Românii care pot obține permisul de conducere fără școala de șoferi. Susțin doar examenele în vigoare
Vești bune pentru unii șoferi, după cele mai noi schimbări din Codul Rutier. O categorie de români nu trebuie să mai facă școala de șoferi înainte, ci doar să susțină cele două examene în vigoare. Cine sunt norocoșii și ce condiții trebuie să îndeplinească.
Permis fără școala de șoferi
În anul 2023, Guvernul României a adus schimbări semnificative în legislația rutieră, eliminând obligativitatea absolvirii cursurilor unei școli de șoferi pentru o anumită categorie de cetățeni. Această decizie a fost luată prin modificarea Codului Rutier la propunerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Pe 10 august 2023, la inițiativa MAI, Guvernul a aprobat Ordonanța nr. 29/2023, care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Această ordonanță include trei modificări esențiale menite să sprijine șoferii din România.
Una dintre cele mai notabile modificări aduse Codului Rutier este eliminarea obligativității absolvirii unei școli de șoferi pentru cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate direct cu un permis românesc.
Conform noilor reglementări, cetățenii români care au obținut permisul de conducere într-o altă țară și nu pot preschimba acest permis cu unul românesc pot acum să se înscrie direct la examenul auto pentru obținerea permisului românesc. Aceștia nu mai sunt obligați să urmeze cursurile unei școli de șoferi, economisind astfel timp și bani.
„Astfel, cetățenii care dețin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere, vor putea să se înscrie la examenul pentru obținerea documentului românesc fără a mai fi nevoie de urmarea unei școli de șoferi, cum prevedea legislația până în prezent.
În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se remite autorităților din statul emitent prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, cu mențiunea că a fost obținut un nou permis de conducere în România”, arată legea.
După obținerea permisului de conducere românesc, permisul emis în străinătate va fi returnat autorităților emitente din țara respectivă. Acest proces va fi gestionat de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, care vor menționa că un nou permis a fost obținut în România.