Românii, cei mai mari crescători de taurine din rasa Aberdeen Angus din Europa. Pe pierderi, însă
În timp ce vaca de lapte a intrat într-un con de umbră în ultima perioadă, efectivele de animale fiind în cădere liberă, s-a dezvoltat foarte mult creșterea taurinelor de carne din rasa Angus, România ajungând chiar să dețină cel mai mare șeptel din Europa. Din păcate, însă, în prezent, sectorul este falimentar, iar tot mai mulți fermieri vor să abandoneze această activitate.
Costurile mari cu furajele, dar și lipsa unor măsuri de susținere din partea statului, i-au făcut pe mulți fermieri să nu mai crească animale sau dacă nu măcar să se gândească la acest lucru, în condițiile în care lucrează în pierdere. Din păcate, la acest moment, animalele sunt exportate în viu, în mare parte, și nicidecum abatorizate, așa cum ar fi normal pentru ca și prețul obținut să fie mai bun.
“Sectorul creșterii taurinelor de carne este în faliment, având în vedere costurile ridicate pentru furaje, utilități și inputuri. S-a ajuns în momentul în care o carcasa de vită, vorbim de Angus, în special, să fie pe minus cu 150-200 de euro. Mulți se gândesc deja să abandoneze, din păcate, sunt foarte mulți tineri. La noi în asociație media de vârstă este de 38 de ani, iar efectivul pe fermă de 79 de capete. Mulți dintre ei dacă vor renunța n-or să mai revină niciodată la zootehnie”, susține Ioan Gociman, director tehnic al Asociației Aberdeen Angus România.
El spune că sunt multe sectoare din zotehnie în această situatie, iar de vină sunt și strategiile de susținere greșite, deoarece s-a subvenționat doar reproducția, iar tineretul a stat doar opt luni la ferma de proveniență, iar ulterior materialul viu – animalele au fost urcate pe vapor și au plecat în țări terțe, exportându-se sub ppotential.
“În primă fază trebuie sa susținem faza de producție, important este să producem ca să avem ce procesa. Prin SAPARD și PNDR s-au construit foarte multe abatoare ultraperformante, care sunt în faliment, pentru că nu au ce să taie. Degeaba ne gândim să suținem procesarea și depozitarea, când nu ai ce să abatorizezi, deoarece nu este susținută producția”, a declarat Ioan Gociman.
Asociația, înființată în 2012, numără peste 1.300 de membri, în general fermieri tineri, care dețin peste 100.000 de animale din rasa Aberdeen Angus.