Românii, chitiți pe două aspecte pentru Paște: ce este prioritar la cumpărături

Publicat: 17 apr. 2025, 16:34, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Românii, chitiți pe două aspecte pentru Paște: ce este prioritar la cumpărături
sursa foto: pexels

În urma unui studiu efectuat de EY România, a reieșit românii și-au fixat ca și puncte de reper calitatea și reducerile pentru Paște. Aceștia știu, astfel, exact ceea ce caută atunci când fac cumpărături pentru sărbătoare. 

Cum fac românii cumpărături pentru Paște

Sondajul realizat de EY România în perioada martie-aprilie 2025 evidențiază accentul pus pe calitate, prețuri avantajoase și economie.

Astfel, a reieșit că, pentru a cumpăra cadouri de Paște, 61% dintre respondenți așteaptă reduceri în special în online. Un procent de 47% dintre persoane alocă un buget în valoare de 400 de lei pentru cadouri, în timp ce 35% pun la bătaie până la 1.000 de lei.

Pentru masa de Paște, 35% dintre persoanele participante la sondaj plănuiesc cheltuiască între 300 și 500 de lei. De asemenea, există și oameni care alocă sub 300 de lei pentru cumpărături, mai exact 22% .

Deciziile de achiziție sunt influențate de calitate și preț, urmate de cât de aproape este magazinul și proveniența produselor. În cazul achiziției electrocasnicelor, recenziile sunt prioritare. Dacă vorbim despre haine, contează reducerile și posibilitățile de returnare ale articolelor.

„În 2025, românii demonstrează o abordare prudentă în pregătirea sărbătorilor de Paște, aproape toți respondenții punând calitatea și prețul pe primul plan, în timp ce maximizează valoarea prin reduceri și comercianți cu profil discount. Această combinație de tradiție și pragmatism economic arată adaptabilitate în fața provocărilor financiare”, susține Georgiana Iancu, liderul sectorului de Retail și Produse de Consum, EY România. 

Românii nu s-au arătat prea încântați de vacanțe în perioada Paștelui sau a minivacanței de 1 mai. Doar 15% dintre participanți și-au cumpărat bilete de avion pentru a-și petrece concediul în altă parte. Procentul de persoane care nu și-au planificat vacanțe este de aproape 90%.

Vezi și: Ce cumpără românii în locul tradiţionalelor haine noi de Paşte

Planuri financiare pentru următoarea jumătate de an

În următoarele șase luni, românii și-au propus cheltuieli moderate pentru lucruri necesare în viața de zi cu zi. Pentru alimente se vor întreptat sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei lunar spun 34% dintre respondenți.

Sumele alocate pentru igiena personală vor fi între 250 și 500 de lei lunar, iar pentru educație 25% vor aloca între 50 și 250 de lei. Totodată, pentru economii și investiții, 25% dintre persoane intenționează să pună la bătaie un buget de 2.000 de lei lunar.

Mai bine de 300 de persoane au răspuns pozitiv la provocarea lansată de compania care a realizat sondajele.