Românii cu permis categoria B vor putea conduce un nou tip de autovehicule

Publicat: 27 iun. 2024, 09:34, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Românii cu permis categoria B vor putea conduce un nou tip de autovehicule
Sursă foto. Freepick

Uniunea Europeană pregătește o schimbare în legislația rutieră care îi va influența în mod direct șoferii români cu permis categoria B începând din 2025. Noua reglementare va permite conducerea unui nou tip de autovehicule.

Din anul 2025, toți șoferii din blocul comunitar vor fi avea parte de o schimbare radicală. În prezent, cei cu permis categoria B pot conduce vehicule cu o greutate maximă de 3,5 tone, însă limita va crește la 4,25 tone.

Această inițiativă vine ca răspuns la cererea expresă a Uniunii Internaționale a Transportului Rutier (IRU), care a solicitat Uniunii Europene să găsească soluții pentru deficitul de șoferi capabili să conducă vehicule grele.

Astfel, românii cu permis categoria B vor avea posibilitatea să închirieze sau să achiziționeze vehicule cu o greutate maximă autorizată de până la 4.250 kg, conform RTV.

Măsura le va permite șoferilor să aibă acces la autocaravane mai mari începând cu 2025, îmbunătățind astfel calitatea transportului.

Proiectul la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat în februarie și se află în stagiile finale de implementare. Intrarea în vigoare a reglementării este planificată pentru anul 2025.

Codul Rutier 2024, schimbare în avantajul șoferilor

Primăvara aceasta, șoferii români care dețin permis auto categoria B au primit vești importante din partea statului.

Pe 29 aprilie, Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care acestora li se permite să conducă motociclete cu transmisie automată, cu o capacitate cilindrică maximă de 125 cmc, o putere maximă de 11 kW și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, încadrate în categoria A1.

Este demn de menționat că pentru a fi eligibili să conducă astfel de motociclete, șoferii trebuie să aibă o experiență de cel puțin 2 ani. De asemenea, aceștia mai trebuie să prezinte și o adeverință prin care să dovedească absolvirea unui curs de pregătire practică de cel puțin 10 ore.