Românii dau porcul pe pui, varianta economică
După o scădere semnificativă a vânzărilor la produsele de origine animală, în acest an, de câteva zeci de procente chiar, estimările privind sărbătorile sunt destul de rezervate în ceea ce privește carnea de porc, mai ales că este de așteptat ca și prețurile să se majoreze cu circa 10%, față de luna noiembrie, cel puțin.
Un lucru devine clar: românii cumpără mai puțin, mai mult să-și facă poftele și se orientează spre carnea de pui.
Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, spune că pe fondul reducerii veniturilor, vânzările de produse animale au cunoscut o scădere de până la 35%, în acest an, față de anul trecut. Sorin Minea, fondatorul Angst, vorbea recent chiar de 50%.
“Normal ar fi ca de sărbători, prețul să nu mai crească, dar cum mulți vor să profite de moment și să recupereze din pierderi, este de așteptat o majorare de 10%, cel puțin spre 27-28 lei/kg carnea de porc, în medie. Este o nebunie totală ca un kilogram de jumări să coste peste 200 lei/kg. Chiar dacă cumpără pentru a respecta tradițiile, românii nu-și mai iau cantități, ci cât să-și facă pofta și atâta tot. Cumpără maximum 2 kg de carne tocată, 1 kg de pulpă, merg către pui, dar și acela s-a scumpit cu 10-15% față de anul trecut, însă este puțin mai ieftin decât carnea de porc”, a declarat pentru Ziarul Puterea Dragoș Frumosu.
De sărbători merge bine oaia, dar și capra
Nu doar carnea de porc se caută în ajun de sărbători, ci și cea de oaie sau chiar de capră, mai ales că mulți români preferă să-și prepare acasă cârnații.
„La noi merge foarte bine carnea tocată de oaie și cârnații de capră, oaie și mânzat, ca alternativă la cârnații de porc. Carnea de oaie este cerută de cei care fac cârnați acasă, înainte de sărbători pregătim carne tocată cu granulație mai mare, care este mai bună la cârnați. În rest, se cumpără pentru cuptor pulpă sau grasolul nemțesc. Crăciunul este o perioadă bună și pentru noi”, afirmă Florian Mateiță, fondatorul Obor 21, o cooperativa ṭărănească cu livrare săptămânala acasă.
Cel mai important lucru, cooperativa nu lucrează cu stocuri și garantează trasabilitatea mărfii.
“Nivelul nostru de trasabilitate și prospețime este mult mai mare decât în cazul magazinelor, la noi carnea se rezervă, nu avem stoc, știm exact de unde vine”, ne-a precizat managerul.
În magazine, însă, carnea este mai mult din import, care asigură undeva la 85% din necesar, în principal din țări precum Spania, Germania, Polonia sau Ungaria.
Citeste si Carnea de porc din Ungaria invadează România la prețuri greu de concurat