Persoanele cu vârstă de pensionare şi stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime. Noile reglementări, aprobate de guvern

Publicat: 25 sept. 2020, 10:38, de Mădălina Bălăceanu, în ECONOMIE , ? cititori
Persoanele cu vârstă de pensionare şi stagiu incomplet de cotizare pot cumpăra vechime. Noile reglementări, aprobate de guvern
Cîțu Sistemul de pensii private

Șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a anunțat că Guvernul a aprobat în ședința de Guvern un proiect de Ordonanță de Urgență prin care persoanele care au vârsta de pensionare și cu stagiul incomplete de cotizare pot „cumpăra” vechime în limita a șase ani și la nivelul salariului minim brut pe economie.

Dancă susține că proiectul vine „să repare o nedreptate” pentru pensionarii care din diverse motive au stagiul de cotizare incomplete sau nu pot face dovada stagiului complet de cotizare.

„Cei îndreptăţiţi pot să-şi competeze stagiul de cotizare  în limita maximă a şase ani şi la nivelul salariului minim brut pe economie. Practic, o persoană care nu are stagiul minim de cotizare de 15 ani, dar are vârsta de pesnionare sau lipsesc nişte ani de contribuţii din stagiul complet de cotizare de 35 de ani, pot încheia un contract de asigurări sociale pentru plata contribuţiilor sociale pentru perioadele respective, la nivelul salariului minim brut pe economie”, a explicat şeful Cancelariei premierului, referindu-se la modificarea Legii sistemului public de pensii.

În nota de fundamentare a proiectului se arată că este necesară implementarea unor măsuri de lărgire a sferei de asigurați ai sistemului public de pensii prin includerea persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat și care optează să achite contribuția de asigurări sociale pe o anumită perioadă să achite contribuția de asigurări sociale pe o anumită perioadă dând astfel posibilitatea exercitării dreptului fundamental la pensie.

Au fost avute în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asigurați la sistemul public din România în anumite perioade de timp, conform sursei citate.

Actul normativ are în vedere evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată, anticipată parțial în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat, potrivit Hotnews.ro.

Actul normativ mai prevede completarea art. 159 prin care se urmărește ca, în situații excepționale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de muncă, declarate în condițiile legii, angajatorii au încetat activitatea și/sau dacă arhiva acestora nu mai poate fi identificată, perioadele prevăzute la art. 16 lit. a) pot fi valorificate pe baza informațiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de muncă, existente în arhiva electronică creată în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de muncă a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat în sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificările și completările ulterioare.

Arhiva electronică cuprinde atât datele preluate din carnetele de muncă cât și carnetele de muncă scanate. Aceste situații sunt ivite ulterior creării arhivei electronice.


Potrivit notei de fundamentare, este absolut necesar crearea cadrului legal pentru folosirea, la stabilirea drepturilor de pensie, a bazei de date ce conține carnetele de muncă scanate cu atât mai mult cu cât persoanele cărora se adresează actul normativ nu mai pot realiza alte venituri din cauza intervenirii riscului bătrâneții. Arhiva electronică prevăzută are două componente care cuprind datele preluate din carnetele de muncă și datele rezultate din activitatea de scanare a carnetelor de muncă.

Neadoptarea măsurii legislative propuse are consecințe negative pentru categorii de persoane care se află în imposibilitatea de a dovedi activitatea profesională/veniturile de natură salarială considerent pentru care nu îndeplinesc condițiile de pensionare, respectiv stagiul de cotizare, chiar dacă vârsta standard de pensionare este împlinită.

Proiectul de Ordonanță de Urgență a fost elaborat împreună cu Casa Națională de Pensii Publice.