Românii mănâncă multă carne de pasăre. Consumul a depășit carnea de porc
Sacrificările pentru carne de pasăre au fost de 45,585 milioane de capete, în luna iunie 2024, din care în unităţi industriale specializate (abatoare) au fost sacrificate 43,119 milioane de păsări, arată datele Institutului Național de Statistică, publicate vineri.
Pe locul doi în sacrificările pentru consum a fost carnea de porc, cu un total 26,390 milioane, din care în unitǎţi industriale specializate (abatoare) au fost sacrificate 22,525 milioane de animale.
Potrivit INS, în luna iunie 2024, faţă de luna mai 2024, numărul sacrificărilor a crescut la bovine 6,867 milioane capete (6,104 milioane în mai), iar la porcine, la ovine și caprine și la păsări a scăzut.
La Bovine au fost sacrificate 6,867 milioane de capete, din care în unitǎţi industriale specializate (abatoare) 2,471 milioane capete.
Potrivit datelor USDA (Departamentul Agriculturii din SUA, și ale Comisiei Europene, producția UE de carne de pasăre va atinge un nou record şi va ajunge la 11,2 până la 11,4 milioane de tone, în 2024, iar consumul intern sare cu puțin peste pragul de 10 milioane de tone.
Producția UE de carne de vită rămâne stabilă, la 6,5 milioane de tone, în timp ce producţia UE de carne de porc ar putea ajunge la 21 milioane de tone în 2024, cu puțin mai mare decât anul precedent.
USDA estimează consumul intern al UE de carne de porc la 18,1 milioane de tone, în creştere cu 300 mii de tone faţă de anul precedent, iar potențialul UE de export la 3,2 milioane de tone.
Pentru comparație, datele oferite de Comisia UE prevăd o scădere ușoară a producției de carne de porc și a consumului în statele membre, până la 20,8 milioane de tone, respectiv,18 milioane de tone în 2024.
Producția de carne de porc din UE a înregistrat o uşoară creştere în primele trei luni ale anului 2024 față de 2023. Producția totală din perioada ianuarie-martie 2024 a fost de 5,42 milioane de tone, cu 0,3% (18.200 de tone) mai mult față de aceeași perioadă din 2023. Creşteri ale producţiei de carne de porc s-au înregistrat în Gremania şi Polonia, care au ajuns la o producţie totală de carne de porc de 1,07 milioane de tone şi, respectiv, 485 mii de tone.
Scăderi ale producţiei s-au înregistrat în Spania și Danemarca, ale căror producţii trimestriale au ajuns la 1,32 milioane și, respectiv, 344 mii de tone. În primul trimestru din 2024, exporturile UE au ajuns la puțin peste 1,3 milioane de tone. Declinul exporturilor de carne de porc a revenit în principal din scăderea exporturilor către China, care au fost mai mici cu 83.000 de tone în primele trei luni ale anului 2024, până la 363 mii de tone.