Românii, păcăliți din nou de hoți: se trimit citații în numele guvernatorului BNR

Publicat: 22 apr. 2025, 18:59, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Românii, păcăliți din nou de hoți: se trimit citații în numele guvernatorului BNR
sursa foto: Puterea.ro

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează în privința numărului crescut de tentative de fraudă financiară. Până acum, cele mai comune tentative la care apelează mulți hoți sunt în numele Poliției Românei și a Băncii Naționale Române (BNR). 

Mesaje în numele BNR de la hoți

DNSC a transmis marți infractorii folosesc metode sofisticate pentru a obține date confidențiale ale victimelor. Acest tip nou de fraudă a fost raportat în luna Sărbătorilor Pascale și implică apeluri telefonice în numele BNR și al Poliției Române.

Cea care joaca rolul „agentei de poliție” susţine că un infractor internaţional căutat prin Interpol s-ar fi prezentat la o bancă din România şi ar fi încercat să contracteze un împrumut folosind identitatea persoanei vizate.

„Se menţionează că este vorba despre o situaţie gravă, de natură penală, şi că este în desfăşurare o anchetă oficială. Persoanei i se comunică faptul că urmează să primească o citaţie pentru a se prezenta la secţia de poliţie. Se invocă o serie de articole de lege şi se creează presiune psihologică prin limbaj formal şi grav. Pentru a “dovedi” identitatea, atacatorii trimit o fotografie a unei legitimaţii de poliţie prin WhatsApp – document falsificat, dar credibil vizual”, explică DNSC.

Ulterior, victimele sunt redirecționate către un așa zis specialist din cadrul BNR. Acesta pretinde se ocupă de monitorizarea acțiunilor bancare. Următorul pas este transmiterea unei scrisori oficiale, fiind semnată de guvernatorul Mugur Isărescu.

În tot acest timp, hoții avertizează persoana în cauză nu are voie discute cu nimeni despre investigație. Victimele sunt amenințate cu arestarea imediată în cazul în care dezvăluie informațiile, chiar și unui avocat. Totodată, acestora li se spune vor fi supuse unui test poligraf ca și măsură suplimentară de verificare.

În acest sens, DNSC avertizează metoda este una extrem de elaborată, fiind o schemă de vishing.

Vezi și:BNR avertizează românii: „Atenție la tentativele de fraudă telefonică!”

Recomandările specialiștilor pentru a evita astfel de situații

Experții DNSC au lăsat o serie de recomandări pentru ca persoanele să nu ajungă în capcana fraudelor:

  • Nu oferi date personale sau bancare prin telefon;
  • Închide apelul şi sună înapoi la numărul oficial al instituţiei;
  • Nu continua discuţia pe WhatsApp, Telegram sau Signal;
  • Verifică imaginile primite cu reverse image search;
  • Nu instala aplicaţii de control la distanţă;
  • Nu te lăsa intimidat de ton autoritar sau “articole de lege”;
  • Monitorizează conturile şi setează alerte de tranzacţie.