Românii pleacă din Spania. Număr record de oameni care au ales să revină acasă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/madrid-terasa-shutterstock2502195319.jpg)
Tot mai mulți români pleacă din marile orașe ale Spaniei și se întorc acasă, iar comunitatea românească s-a redus drastic în ultimii 10 ani.
Românii pleacă din Spania
În primele trei luni ale anului 2025, aproape 10.000 de români au părăsit marile orașe din Spania, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică din această țară. Cifrele marchează un record istoric, într-un context în care comunitatea românească din Spania s-a redus cu 30% în ultimul deceniu.
Dacă altădată regiunile spaniole reprezentau o atracție puternică pentru românii în căutarea unui trai mai bun, dinamica s-a schimbat radical. Rata ridicată a șomajului și creșterea accelerată a costurilor de trai, în special ale chiriei, determină mulți români să revină în țară sau să migreze către alte state europene.
Mărturii ale revenirii
Lidia Olărașu, în vârstă de 52 de ani, a trăit peste două decenii în Madrid, împreună cu fiica sa. În ianuarie, cele două s-au întors definitiv la Arad.
„La salariile care sunt deja, nu-ți mai permiți să stai în chirie. Deci, pur și simplu, iei un salariu, plătești cheltuieli și chirie și nu mai ai cu ce trăi. Economia nu mai e ce a fost. Eu cred că e mai bine acasă”, a spus ea pentru Știrile ProTV.
Daniel Anghel, după 13 ani petrecuți în Spania, s-a stabilit în Cricău, județul Alba. Observația lui este relevantă pentru un fenomen mai larg: „În ultimii ani s-au stricat lucrurile și în Spania, repede. Avem prieteni, care s-au întors și în Germania, și în Anglia. Salariile sunt mult mai mari în Germania, în Anglia.”
Cifrele vorbesc
În ultimul trimestru al anului 2024, doar 5.700 de români au migrat în Spania. În schimb, în primul trimestru din 2025, aproape dublul acestui număr a ales să plece din țară, semnalând o inversare clară a tendinței migratorii. Cei mai mulți dintre cei care revin au peste 50 de ani, însă mulți se întorc însoțiți de copii, ceea ce deschide noi provocări legate de integrarea educațională și lingvistică.
Cristina Bleorțu, coordonator de proiect, atrage atenția asupra acestui aspect: „Vrem să vedem problemele pe care le au cu limba română, acomodarea lingvistică pe care o prezintă când se întorc și își continuă studiile în România.”
De ce pleacă românii din Spania?
Costul tot mai ridicat al vieții în orașele mari spaniole este unul dintre factorii decisivi. Silvia Marcu, cercetător la Consiliul Spaniol Național de Cercetare, explică: „Au urcat foarte mult chiriile în orașele mari. Un apartament în care să încapă o familie costă peste 2.000 de euro, iar pentru o persoană, între 1.300 și 1.500 de euro.”
Cristi Avram, reprezentant al Asociației Românilor din Madrid, confirmă trendul: „Sunt salarii foarte mici și chiar s-au nivelat cu România. La medici, profesori, în construcții – au scăzut salariile foarte mult.”
Perspective
Chiar dacă regiunile Madrid, Catalonia și Valencia rămân în continuare cele mai populate de comunități românești, presiunea economică face ca tot mai mulți români să își regândească planurile de viitor. Pentru unii, întoarcerea în România nu mai este o opțiune de compromis, ci o soluție firească în fața unei realități economice tot mai dure în Spania.
Fenomenul este urmărit atent atât de autoritățile din România, cât și de cercetători, întrucât are implicații sociale, economice și educaționale majore, mai ales pentru viitorul copiilor românilor care revin acasă după ani de diasporă.