Românii primesc mai puțini bani în mână decât angajații din alte 16 țări

Publicat: 06 nov. 2023, 19:00, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Românii primesc mai puțini bani în mână decât angajații din alte 16 țări
salariu romania

Muncim mai mult pentru stat, iar acest lucru este confirmat și de date. Potrivit acestora, angajații români sunt mult mai taxați de către stat decât alți angajați din 16 țări din regiune. Practic, un român care câștigă 1.000 de euro, rămâne în mână cu 81 de euro mai puțin decât un angajat bulgar, dar și cu 174 de euro mai puțin decât un angajat olandez.

Un studiu realizat de Romanian Bussines Leaders (RBL0) arată că taxarea muncii în România este mai mare decât în alte 16 țări. Printre țările vizate de studiu se numără Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania şi Ungaria.

Studiul a avut în vedere analizarea cotelor de impozit, dar și a contribuțiilor sociale ale anagajaților care se aplică salariilor.

De asemenea, au fost luate în calcul două praguri de venituri, fiind vorba, mai exact, de echivalentul a 1.000 de euro brut și, respectiv, a 3.000 de euro brut pe lună.

Românii împart jumătate din salariu cu statul

Practic, românii care primesc un salariu brut de 1.000 de euro rămân în mână cu doar 572 de euro, aproape jumătatea din valoarea salariul brut. În schimb, un angajat bulgar care primește același salariu, rămâne în mână cu o sumă mult mai mare de bani, fiind vorba de 653 de euro. La polul opus, se află angajatul olandez care rămâne cu 746 de euro.

De ce angajații români sunt cei mai taxați?

În urma efectuării acestui studiu s-a aflat și motivul pentru care românii sunt atât de taxați. Se pare că România se află printre cele 6 țări din 16 în care contribuțiile sociale se aplică neplafonat asupra veniturilor din salarii.

De asemenea, se pare că majoritatea țărilor analizate dispun de un impozit progresiv, dar și de cote diferențiate de impozit. În plus, țările analizate au contribuțiile sociale plafonate maximal.