Studiu: Doar 33% dintre români mai sunt dispuși să plece la muncă peste hotare
Potrivit unui studiu recent, doar 33% dintre români mai sunt dispuși să plece la muncă în străinătate. Cifra este în scădere cu 22% faţă de 2018.
Restricţiile de călătorie din perioada pandemiei au avut un impact puternic asupra atitudinilor românilor față de munca în afara țării, astfel că aceștia nu își mai doresc atât de mult să lucreze peste hotare. Un alt motiv a fost faptul că cele mai multe companii au fost nevoite să opteze pentru munca de acasă, chiar dacă „acasă” însemna a părăsi țara în care majoritatea românilor lucrau.
Mulți români au continuat însă să lucreze pentru companiile străine chiar și când s-au întors în țară, pentru majoritatea fiind cea mai bună opțiune, spun specialiștii în recrutare, potrivit Digi24.
Românii au renunțat la Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franţa și Italia
Dacă în 2014, peste 80% dintre români preferau să plece din țară pentru a munci. Procentul românilor dispuși să facă acest lucru a scăzut de la 55% la 33% în doar doi ani.
Cele mai căutate țări de către români erau cândva Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franţa și Italia. Dintre țările europene, România are al șaselea cel mai mic procent al cetățenilor dispuși să lucreze în străinătate.
Totodată, din cauza pandemiei provocate de COVID-19, 61% dintre români spun că sunt dispuşi să caute un angajator din străinătate pentru care ar putea lucra de acasă.
Potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Boston Consulting Group şi BestJobs, acest lucru nu este rău, ba din contră, oferă avantajul angajatului de a lucra cât mai mult de acasă și de a avansa în carieră, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie.