Lege: Românii săraci din jumătate de milion de gospodării, ajutați să-și achite facturile
Peste 450.000 de gospodării sunt vizate de o nouă lege, a „consumatorului vulnerabil”, votată marți în Camera Deputaților. Conform acesteia, cei care nu-și vor putea achita facturile nu vor putea fi deconectați de la utilități, în perioada sezonului rece.
„Această lege este esențială pentru că se dublează practice numărul persoanelor fizice care vor avea sprijin financiar pentru plata facturilor și, totodată, vom avea reglementări foarte clare, astfel încât cei care sunt în categoria consumatorilor vulnerabili să nu poată fi deconectați în perioada sezonului rece, și aici discutăm inclusive de instituții publice, de învățământ, creșe, grădinițe, unități spitalicești unde practice era nevoie de reglementări foarte clare și foste ferme”, a declarant înaintea ședinței Florin Roman (PNL), vicepreședintele Camerei Deputaților.
Comisiile au votat marți ca legea să fie aplicată, dacă va fi promulgată de președintele României, începând cu data de 1 noiembrie 2021, estimându-se că ea va intra în vigoare din punct de vedere juridic cel mai devreme săptămâna viitoare, în urma publicării în Monitorul Oficial. Argumentul a fost că, în acest fel, instituțiile implicate vor avea timp până la 1 noiembrie să se pregătească pentru implementarea noului sistem, iar beneficiarii – să depună actele necesare pentru a primi subvențiile.
Conform simulării făcute de Ministerul Muncii ar putea fi vorba de peste 450.000 de beneficiari iar impactul bugetar ar depăși 172 de milioane de lei.
Principalele prevederi
Măsurile de protecție socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale și sunt: ajutor pentru încălzirea locuinței; ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului; ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie; ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.
Măsurile de protecție socială non-financiare constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru toate categoriile de consumatori vulnerabili.