Românii se grăbesc să vândă aur. Vânzările s-au triplat în primul trimestru, pe anumite segmente de piaţă
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/indian-3184578_1280.jpg)
Începând din anul 2024, preţul aurului a explodat pe pieţele internaţionale, doborând record după record. În România, unde Banca Naţională a reuşit să menţină stabilitatea monedei naţionale, cu un curs oficial la 4,97 lei pentru un euro, prețul aurului s-a majorat cu peste 27% din iulie 2024. Românii care vând în această perioadă aur sunt cei care dețin bijuterii, potrivit companiei Tavex, cel mai mare comerciant din regiune de aur de investiţii.
Vânzările de bijuterii din aur aproape s-au triplat în primul trimestru
Cantitatea de aur sub formă de bijuterii vândută de români către Tavex România a crescut cu aproape 170% în T1 2025 față de primele trei luni din 2024. Motivul principal este cel legat de creșterea de preț a metalului galben.
Pe de altă parte, investitorii români cumpără lingouri şi monede. Cantitatea de aur achiziționată de români a crescut în primul trimestru al acestui an cu aproximativ 65% față de T1 2024.
„Vorbim de o dezvoltare a pieței aurului de investiții în România. Mai mulți investitori decid să includă și aurul în portofoliul de investiții. Dar, desigur, un motor important a fost și creșterea neobișnuită a prețului aurului din ultimul an. Pe de altă parte, există o scădere în cantitatea de aur de investiții pe care românii o vând, ceea ce este un semn bun. Astfel, românii încep să înțeleagă că deși prețul aurului s-a majorat semnificativ în ultimul an, viitorul poate aduce randamente și mai mari”, a spus Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie Tavex România.
Declarațiile noului președinte american au dus la fluctuații serioase în prețul activelor, inclusiv în cazul aurului. Doar în luna aprilie a acestui an, prețul aurului a variat între un record istoric de 3.163 de dolari pe uncie troy și 2.960 de dolari pe uncie troy. Practic, o fluctuație de peste 6% într-un interval mai scurt de o săptămână.
În anul 2023, Tavex România a vândut peste 30.000 de lingouri și peste 10.000 de monede de aur, totalizând 360 kg de aur. În 2024, vânzările au crescut la 450 kg de aur, cu o cifră de afaceri de aproximativ 35 de milioane de euro.
Tavex oferă şi servicii de cumpărare a aurului de la clienți, inclusiv bijuterii.
China, cea mai mare piaţă a lumii
În China trăieşte aproximativ 17% din populația lumii, iar Țara Dragonului Roșu este şi cea mai mare piață de aur din lume.
Cererea de aur din China reprezintă 28% din cererea anuală globală de aur. Dincolo de cerere, China este responsabilă pentru producerea a peste 10% din aurul global.
Aproximativ 70% din întreaga cerere de aur din China este atribuită industriei de bijuterii.
Anual sunt tranzacţionate în China 600 de tone de bijuterii de aur.
Restul de 30% din cerere este reprezentată de monede și lingouri fizice.