Românii și bulgarii, cei mai supuși riscului de sărăcie
Unul din cinci cetățeni ai Uniunii Europene era supus, anul trecut, riscului de sărăcie şi excluziune socială, informează un raport al Eurostat. Românii riscă sărăcia cel mai mult dintre toți cetățenii UE.
România conduce detașat într-un top negru al riscului de sărăcie și de excluziune socială, informează un raport, prezentat vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Din spate vin Bulgaria, Grecia și Spania. Astfel, potrivit Eurostat, peste un sfert din populaţie era supusă anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială în patru state membre ale Uniunii Europene: România (35,8%), Bulgaria (33,6%), Grecia (27,5%) şi Spania (27%).
La polul opus, cel mai bine stau Cehia (11,5%), Slovacia (13,8%), Slovenia (14,3%), Olanda (15,8%) şi Finlanda (15,9%).
Anul trecut, erau în Uniunea Europeană 96,5 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, reprezentând 21,9% din populaţie. În UE 75,3 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie, 27,6 milioane de persoane se confruntau cu lipsuri materiale grave şi erau defavorizate din punct de vedere social, iar 27,1 milioane de persoane locuiau în gospodării cu intensitate de lucru scăzută.
În rândul celor 96,5 milioane de persoane din UE supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, aproximativ 5,9 milioane (1,3% din totalul populaţiei) locuiau în gospodării care se confruntau simultan cu toate cele trei riscuri de sărăcie şi excluziune socială (riscul sărăciei, lipsuri materiale grave şi defavorizate din punct de vedere social şi locuiau în gospodării cu intensitate de lucru foarte scăzută).