Românii sunt mult mai puțin mulțumiți de calitatea vieții lor față de media europeană
Aproape jumătate dintre români (49%) consideră că lucrurile se îndreaptă în direcția corectă în viața lor personală, comparativ cu media europeană care este de 66%, se arată într-un studiu publicat de Uniunea Europeană în aprilie.
Întrebați dacă sunt mulțumiți cu viața pe care o au, 58% dintre români au răspuns că sunt mulțumiți, mult sub media europeană de 83%.
Principalul factor al nemulțumirii
Luând în considerare contextul economic actual inflaționist și de creștere a prețurilor, putem observa o scădere a numărului de români care consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, comparativ cu vara anului 2022 (43% față de 54% în 2022). Doar 7% apreciază situația financiară a gospodăriei ca fiind foarte bună.
La nivelul Uniunii Europene, 69% dintre cetățeni consideră că situația financiară a gospodăriei lor este una bună, fiind aproape la același nivel ca în vara anului 2022.
Creșterea prețurilor, inflația și costul de trai constituie, de asemenea, cea mai pregnantă problemă cu care românii se confruntă în prezent în viața personală, 51% indicând această provocare.
Scăderea nivelului de satisfacție referitor la situația financiară a gospodăriei a dus la menționarea acestei probleme în 22% din răspunsuri.
Asemănător analizei din vara anului 2022, următoarea problemă menționată este sănătatea (22%), fiind o temă recurentă în grijile românilor.
La nivel european, clasamentul problemelor cu care cetățenii se confruntă este similar cu cel al românilor, însă deși 62% din europeni sunt îngrijorați cu privire la creșterea prețurilor, inflație și costul de trai, doar 15% sunt îngrijorați de situația financiară a gospodăriei lor.
Îngrijorările în funcție de vârstă
Indiferent de vârstă, creșterea prețurilor, inflația și costul de trai reprezintă principala problemă a românilor la începutul anului 2023. 25% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani declară că sunt îngrijorați cu privire la sistemul educațional, în timp ce pentru 34% dintre cei cu vârste între 65-74 de ani pensiile sunt a doua mare îngrijorare.
Anul 2022 a fost marcat de creșterea prețurilor la energie și impredictibilitatea emiterii facturilor din parte furnizorilor, aspect care a dus la o nesiguranță în rândul populației.
În acest context, 64% dintre români declară că au luat măsuri pentru a-și reduce consumul de energie sau că intenționează să facă acest lucru în viitorul apropiat, comparativ cu o medie europeană semnificativ mai ridicată de 81%.