Americanii au descoperit virtuțile țuicii de prune
Cercetătorii americani au descoperit, de curând, țuica de prune românească. Și câte virtuți terapeutice nu are ea?! Bătrânii noștri le știau de mult, cercetătorii americani le-au confirmat acum.
O friptură grasă de porc? Merge o țuică de prune. O slăninuță de porc afumată, dă-i cu ceapă, dă-i cu o țuică de prune! La noi așa e tradiția, preparatele grele din carne de porc se sting cu un păhărel de țuică. Dar acest obicei nu este chiar așa în van, se pare că țuica are efect asupra digestiei si a metabolizări grăsimilor.
Cercetătorii americani au descoperit o enzimă în țuica de prune care reduce depunerile de colesterol de pe vasele inimii. Oamenii de știință au constatat că enzima cu pricina, prezentă în cactusul Karroll viridis enoae, se găsește în cantități de opt ori mai mari în țuica de prune. Enzima are rolul de a reduce depunerile de colesterol de pe artere și este prezentă în peste o sută de medicamente naturiste cu rol în prevenirea aterosclerozei şi a infarctului miocardic. 30-35 ml de țuică de prună țin la distanță bolile de inimă cauzate de arteroscleroză.
Țuica de prune, nu foarte tare, pune sângele in mișcare, activează funcțiile hepatice și biliare, fiind indicată în dischineziile biliare și în constipațiile cauzate de alimentație. Și nici țuica fiartă nu e așa de rea pentru organism, totul, însă, cu măsură! Aviz amatorilor! Medicii recomandă cel mult 50 ml de țuică de prune pentru bărbați și 40 ml pentru femei. Ce trece dincolo de aceste cantități, nu mai constituie un medicament, ci o otravă. Băută pe post de digestiv, înainte cu 10-15 minute de o masă copioasă, țuica face bine digestiei, dar băută seara, după masă, nu mai are efecte terapeutice.