Românu-i frate cu pădurea și poliția cu hoții! Jaf în Parcul Național Munții Rodnei VIDEO
Agent Green dezvăluie dezordinea din cadrul poliției române și incapacitatea acesteia de a interveni pentru a opri tăierile ilegale din Parcul Național Munții Rodnei atunci când sunt chemați să intervină într-un flagrant în desfășurare, prin apel la 112.
Ocolul Silvic Plaiurile Heniului, un colț pitoresc al României, din Munții Rodnei, găzduiește o dramă ecologică alarmantă. Pe malul drept al râului Bistrița, în județul Bistrița Năsăud, și pe celălalt mal, în județul Maramureș, se desfășoară un spectacol dezolant: tăierea ilegală de pădure. Doar o distanță de 140 de metri pe asfalt separă drumul forestier de la exploatare până la depozitul unde sunt duși arborii tăiați, iar localitatea Cîrlibaba din județul Suceava este cea mai apropiată mărturie a acestui act de vandalism asupra naturii.
Investigatorii de mediu de la Agent Green au surprins camioanele încărcate cu lemne, ale unei firme locale de exploatare, care efectuează transporturi neautorizate, netrecute în sistemul SUMAL, adică ilegale. Mai mult decât atât, au fost consemnate transporturi cu un volum declarat de lemn la jumătate din cantitatea reală. Într-un scandal care dezvăluie falimentul autorităților, se descoperă că se taie inclusiv arbori verzi și sănătoși din Parcul Național Munții Rodnei, sub umbra unei aprobări aparente pentru tăieri accidentale, dar care în realitate ascunde o exploatare fără scrupule.
Dan Cătălin Turiga, inginer silvic în cadrul Agent Green, a fost eroul neamăgit care a sunat la 112, oferind toate detaliile necesare. Cu toate acestea, timp de două ore, a fost transferat de la un polițist la altul, într-o absență de reacție care ridică semne de întrebare serioase asupra integrității sistemului nostru de aplicare a legii. Polițiștii din Suceava, Borșa, Sângeorz Băi și Cîrlibaba au promis că vor interveni, dar niciunul nu și-a făcut apariția la fața locului. Doar polițistul din Sângeorz Băi a avut curajul să denunțe birocrația ineficientă a sistemului și să recunoască că ceea ce contează este operativitatea, în special în zonele de graniță între județe.
„Indiferent dacă este vorba despre impotența poliției sau despre complicitatea cu tăietorii, fie că vorbim despre crimă organizată sau mafie, este clar că hoții de lemne își maximizează profiturile operând la granița a trei județe. Când suni la 112, este crucial să intervină cineva imediat pentru a opri această crimă ecologică, la fel ca în cazurile de omucidere. Poluarea ucide în România mai mulți oameni în fiecare an decât gloanțele sau cuțitele, iar aceasta este direct proporțională cu numărul copacilor ce sunt lăsați să cadă”, afirmă Gabriel Păun, președintele Agent Green.
Această lipsă de acțiune a poliției marchează al doilea episod din seria „Jaf în Parcul Național Munții Rodnei”, semnalând cu putere că guvernul României nu își respectă angajamentele asumate în ceea ce privește protejarea strictă a pădurii din cele 13 parcuri naționale, care reprezintă doar 1% din suprafața țării. În primul episod, au fost prezentate tăierile abuzive din ocolul silvic Someș-Țibleș. Episoadele viitoare vor aduce în lumină prestația catastrofală a Gărzii Forestiere, precum și exploatările ilegale din alte ocoale silvice și colaborările care avantajează corporațiile la detrimentul naturii din Munții Rodnei.