Lucian Romaşcanu: Soprana Mariana Nicolesco – o voce inconfundabilă, un artist complet
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, afirmă că marea soprană Mariana Nicolesco, care a decedat vineri la vârsta de 73 de ani, a fost „o voce inconfundabilă, un artist complet”.
„S-a stins o viaţă de om, o voce inconfundabilă, un artist complet. Regina del Belcanto, marea soprană a României, Mariana Nicolesco, a decedat astăzi, la vârsta de 73 de ani. Sunt profund îndurerat de această veste cumplită şi sunt alături de familie şi de toţi cei dragi. Îi mulţumim Marianei Nicolesco pentru întreaga moştenire artistică, pentru tot ce a făcut pentru România în lume! Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
Mariana Nicolesco s-a născut la 28 noiembrie 1948, în comuna Găujani, judeţul Giurgiu.
Personalitate aparte, a reuşit să abordeze un repertoriu de la baroc la contemporan, datorită genialităţii despre care menţionau şi articolele vremii, precizează Ministerul Culturii.
Conform unei cercetări efectuate de prof. dr. Stephan Poen, Haricleea Darclee şi Mariana Nicolesco au avut cele mai multe premiere absolute pe scena Teatrului ‘La scala’ din Milano.
„De fiecare dată când pronunţăm Festivalul şi Concursul Haricleea Darclee, gândul ne duce la soprana Mariana Nicolesco, singurul mare artist liric din România care s-a ocupat de pepiniera viitorilor artişti lirici, după ce şi-a încetat cariera internaţională. Revenind în România, a creat la Brăila, în 1995, Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclee, Cursurile de Măiestrie artistică. Datorită marii soprane, manifestările Darclee s-au aflat sub Înaltul Patronaj UNESCO”, se precizează într-un comunicat al ministerului.
A fost preşedinta Fundaţiei Darclee şi a Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclee, la care au luat parte peste 3.000 de tineri artişti din România şi din străinătate. Anul acesta a reuşit să celebreze, la Brăila, cei 25 de ani dedicaţi manifestărilor Darclee, aminteşte ministerul.
Totodată, în 1993 a fost aleasă membru de onoare al Academiei Române.
A primit Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce (2008) şi este Comandor al Ordinului Steaua Solidarităţii Italiene (2004). Guvernul Franţei i-a acordat titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor (2000).