Nervi la Mediaș! Romgaz respinge protestul sindicaliștilor: ”E ilegal”
Romgaz a emis o declarație în replică la anunțul sindicaliștilor privind organizarea unui protest împotriva intenției firmei de a reduce salariile de încadrare cu 5,82%.
Romgaz susține că protestul organizat de sindicaliști în fața sediului de la Mediaș încalcă legislația, afectând astfel activitățile companiei. Mai mult, firma respinge acuzațiile sindicaliștilor, considerându-le nefondate.
„Conducerea Romgaz nu susține nicio formă de manifestare publică care ar urma să aibă loc în incinta sau pe terenurile deținute sau utilizate de societate”, se menționează în comunicatul transmis de Romgaz.
Sindicaliștii susțin că diminuarea salariilor va avea un impact negativ asupra angajaților și familiilor acestora. Aproximativ 500 de oameni protestează în fața sediului din Mediaș împotriva intenției societății de a reduce salariile cu 5,82%. Ei sunt revoltați și de absența în bugetul de venituri și cheltuieli a sumelor aferente adaosurilor, primelor și indexării cu rata inflației, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.
„Biroul executiv al Sindicatului Liber Romgaz speră să poată iniția un dialog deschis cu toate părțile implicate în sprijinul salariaților care aduc o contribuție semnificativă la rezultatele deosebite ale companiei!”, se precizează în comunicatul emis de Sindicatul Liber Romgaz.
„Se reduc salariile pentru 2024 cu 5,82% – salariile cum a fundamentat bugetul societatea – datorită faptului că legea bugetului de stat pentru 2024 nu este favorabilă Romgazului, și nici Hidroelectricii. Sunt două societăți care au un profit foarte mare. Deci, bugetul nu permite să se dea adaosuri de Crăciun sau Paște și nici indexarea – cel puțin 6% – cât prevede inflația, care sunt cuprinse în contractul Colectiv de muncă”, a declarat, la Europa FM, președintele Sindicatului Liber Romgaz, Ioan Stoicovici.
Romgaz este o societate pe acțiuni, cu statul, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, ca acționar majoritar, deținând 70,01% din acțiuni. Fondul Proprietatea controlează 14,99% din acțiuni, în timp ce restul de 15% sunt deținute de alți acționari.