Romgaz – proiecte întârziate, proiecte anulate
Romgaz, companie deținută în proporție de 70,01% de statul român prin Ministerul Energiei, cel mai mare producător și furnizor de gaze naturale din România, are ca obiect de activitate și producerea de energie electrică.
Prin Strategia Energetică a României 2007-2020, a fost prevăzută construcția de către ROMGAZ a unei centrale termoelectrice de 430 MW cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, iar în anul 2016 a fost semnat cu Duro Felguera din Spania și Romelectro din România contractul pentru dezvoltarea CTE Iernut, la valoarea de 268.836.329,82 euro fără TVA, cu termen de finalizare la 26.01.2020.
Un an mai târziu față de termenul stabilit inițial pentru finalizarea obiectivului, Romgaz SA a reziliat contractul, ca doi ani mai târziu să contracteze finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții. Deși la data rezilierii contractului, valoarea lucrărilor rămase de executat era de 20.857.576 euro fără TVA, doi ani mai târziu, aceasta s-a triplat, ajungând la 69.796.216,43 euro fără TVA, din care numai valoarea de 2.647.312 euro reprezintă valoarea lucrărilor suplimentare pentru finalizarea obiectivului față de lucrările rămase de executat la data rezilierii contractului (2021).
Duro Felguera a spus atunci că centrala este terminată în procent de 93% – partea lor de lucrări, procent la care partenerul român Romelectro nu a ajuns și din acest motiv, Romgaz ar fi cerut rezilierea contractului. Doar că la sfârșitul lunii aprilie, Romgaz a semnat un nou contract cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut, care este în valoare de 345 de milioane de lei, iar termenul de finalizare este de 16 luni, de la data ordinului de începere a lucrărilor.
Situarea geografică a centralei de la Iernut este deosebit de importantă pentru funcționarea sistemului energetic în toată zona de nord-vest a țării. Acum avem toate șansele să finalizăm această investiție”.
De asemenea, prin Programele de guvernare din perioada 2017-2022 au fost prevăzute proiecte de investiții la nivelul Romgaz SA, dintre care amintim:
- realizarea de către Romgaz a unei capacități energetice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze naturale cu o putere instalată de 400-500 MW la sucursala Electrocentrale Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara,
- realizarea proiectului de dezvoltare a primei centrale din țară de producere a energiei electrice pe gaze naturale, energie verde și hidrogen, de la Halânga, pentru creșterea adecvanței SEN prin dezvoltarea unor centrale termoelectrice pe gaze ce puteau asigura o producție suplimentară de energie de până la 1.000 MWh în SEN.
În prezent, Romgaz SA a decis să renunțe/suspende aceste obiective de investiții.