Romgaz se împrumută în euro mai ieftin decât statul român
Prima emisiune de obligațiuni a producătorului de gaze aduce randamente mai mici decât ultimele obligațiuni suverane vândute de stat în piețele externe sau titlurile de stat în euro pentru investitorii locali.
Emisiunea de obligațiuni corporative de 500 milioane euro a Romgaz a fost listată marți 19 noiembrie la BVB, cuponul acestora fiind de 4,75%. (simbol SNG29E).
Valoarea nominală este de 1.000 lei iar după prima zi de la listare interesul investitorilor nu s-a materializat prin tranzacții, oferta la vânzare lipsind cu desăvârșire, un fenomen explicabil prin faptul că deținătorii sunt investitori instituționali care nu își speculează prea repede deținerile.
Din cele 500 de milioane euro obținute de companie, 20% din sumă au fost asigurate de subscrierile locale, în special a fondurilor de pensii.
În ciuda randamentelor mai mici decât obligațiunile de stat în euro vândute în ultima vreme de Ministerul Finanțelor, cererea inițială a depășit cu mult oferta (6 miliarde euro) iar împrumutul obținut în acest fel ar trebui să asigure jumătate din programul investițional pe care Romgaz îl va derula anul viitor.
La ce sume se împrumută statul în euro?
La mijlocul lunii septembrie Ministerul Finanțelor a împrumutat aproape 5 miliarde euro din piețele externe, prin 3 emisiuni de obligațiuni suverane, două în euro și una în dolari, cu scadențe de 7 și 20 de ani (în euro) și 10 ani în dolari. Nivelul dobânzilor oferite de MF investitorilor au fost cu 285 și 355 puncte de bază (2,85% și 3,55%) peste nivelul dobânzilor medii practicate în acel moment în piețe (midswap) pentru emisiunile în euro, fapt ce echivala în momentul lansării emisiunilor de obligațiuni românești cu randamente de 5,24% pe an pentru emisiunea pe 7 ani și 6,06% pe an pentru emisiunea pe 20 de ani.
În dolari, randamentul era de atunci de 5,74% (midswap+3,54%).
Pentru investitorii de retail, statul oferă titlurile de stat în euro prin intermediul programului Fidelis (titluri de stat listate la bursă), iar cuponul pentru ultima emisiune din octombrie a fost 5% pentru titlurile cu scadență în 2029.
După cum se vede, statul se împrumută pe 5 ani în euro din piața internă, prin programul Fidelis, mai scump decât o face Romgaz pe piețele externe la o scadență comparabilă (cu 0,25 puncte procentuale mai scump pentru scadența la 5 ani).
Pentru scadență la 7 ani MF plătea dobânzi mai mari cu aproape jumătate de punct procentuale decât a obținut recent Romgaz.
De ce se întâmplă asta în condițiile în care obligațiunile de stat ar trebui să aibe risc apropiat de zero iar orice alt titlu emis de o entitate din România ar trebui să includă o oarecare primă de risc?
O explicație ar trebui căutată în ritmul cu care România își crește datoria publică în utima vreme și în dezechilibrele care se tot acumulează (în special în zona deficitului bugetar și de deficitului de cont curent) simultan cu încetinerea economiei.
Romgaz în schimb pare să fi beneficiat de imaginea bună a proiectului Neptun Deep și de faptul că era prima sa emisiune externă astfel încât compania nu este foarte îndatorată (probabil că la următoarele emisiuni randamentele ar putea urca la rândul lor).