Rompetrol a înregistrat vânzări mai mari anul trecut, dar a rămas pe pierderi

Publicat: 01 mart. 2022, 17:08, de Puterea.ro, în ESENȚIAL , ? cititori
Rompetrol a înregistrat vânzări mai mari anul trecut, dar a rămas pe pierderi
Rafinăria Petromidia

Rompetrol Rafinare, membră a Grupului KMG International, a reușit anul trecut să își îmbunătățească indicatorii financiari, pe fondul unui volum de vânzări asemănător cu 2021, dar și ca urmare a cotațiilor petrolului în creștere.

Cifra de afaceri consolidată la nivel de Grup s-a ridicat anul trecut la 4,62 miliarde dolari (USD), în urcare de la 3,47 miliarde dolari în 2021. Rezultatul operațional a crescut până la 106,8 milioane dolari, față de 2,6 milioane dolari, iar rezultatul net a consemnat o pierdere de 186,8 milioane dolari, redusă față de 198,6 milioane dolari în 2020.

Rezultatele consolidate ale companiei au fost, însă, impactate de oprirea proceselor operaționale, cauzată de incidentul tehnic survenit pe data de 2 iulie, în instalația de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM), eveniment care a afectat și alte instalații din rafinăria Petromidia.

În vederea repornirii activităților de producție, timp de peste 80 de zile, lucrări ample de remediere au fost efectuate la activele afectate. Echipele de specialiști Rompetrol Rafinare, împreună cu cei din Rominserv și cu susținerea mai multor companii cu expertiză, au reușit, în trimestrul 3 din 2021, să conducă la repornirea proceselor operaționale, iar în a doua jumătate a lunii octombrie 2021, instalațiile au ajuns la randamentele de funcționare optime.

Impactul pe rezultatele financiare ale companiei a fost generat și de factori independenți de activitatea operațională, cum ar fi prețurile în creștere la țițeiul de tip Dated Brent, care a avut un trend ascendent pe parcursul lui 2021, de la aproximativ 50 dolari/baril la începutul anului, până la un nivel de circa 80 dolari/baril, cel mai ridicat prag atins din octombrie 2018.

De asemenea, marja europeană de rafinare a crescut cu 33,8 USD/MT (dolari pe tonă metrică) doar în trimestrul 4 al lui 2021, în comparație cu nivelul foarte scăzut din trimestrul 4 al anului 2020, de 4,2 USD/MT, în timp ce creșterea pe tot anul a fost de 45%, nivelul mediu din 2021 fiind de 22,9 USD/MT.

Valoarea totală a exporturilor realizate în 2021 de rafinăriile Petromidia, Vega și Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 959 milioane dolari, Rompetrol Rafinare menținându-și prezența constantă pe piețele regionale, prin eforturile conjugate ale companiei de a asigura cererea de combustibili și alte produse petroliere derivate, în ciuda perioadei de neoperare a rafinăriei Petromidia.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 455 milioane dolari în trimestrul 4 al lui 2021, respectiv 1,63 miliarde dolari pe tot parcursul anului.

Principalii acționari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct și indirect) și Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Segmentul de rafinare

Cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de rafinare a urcat la 3,77 miliarde de dolari, în timp ce profitul operațional (EBITDA), a trecut de la o valoare negativă de 33,4 milioane de dolari, înregistrată în 2020, la o valoare pozitivă de 31,6 milioane de dolari.

În 2021, rafinăria Petromidia Năvodari a procesat aproximativ 4,6 milioane de tone de materii prime, obținând 1,13 milioane de tone de benzină și aproape 2,5 milioane de tone de motorină și combustibil special de aviație.

Cea mai mare unitate de profil din România a reușit să obțină, în 2021, peformanțe operaționale bune, în contextul sistării activității operaționale timp de aproape trei luni: un randament al produselor albe de 86,12%wt, în creștere față de 2020, o pierdere tehnologică sub estimările inițiale – 0,82%wt și cel mai mare randament de combustibil diesel și jet atins vreodată – 54,3%wt.

În ceea ce privește rafinăria Vega Ploiești, unic producător intern de bitum și hexan, procesarea totală de materii prime a fost de 321 kt, în scădere față de indicatorii din 2020, rafinăria prahoveană funcționând în perfectă sinergie cu rafinăria Petromidia Năvodari. Astfel, Petromidia îi asigură integral rafinăriei din Ploiești materiile prime/semifabricate necesare obținerii de produse speciale cu o valoare adăugată ridicată.

Cu toate acestea, rafinăria Vega a obținut rezultate operaționale bune la randamentul de hexan, care a atins 50%, peste previziunile de la început de an, la disponibilitatea mecanică – 98,72% și consumul energetic de 2,76 GJ/tonă.

Segmentul de distribuție

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat 3,25 miliarde dolari în anul 2021, iar rezultatul operațional (EBITDA) a atins un nivel de 70,8 milioane dolari, în creștere cu 17% față de rezultatul obținut în 2020.

Vânzările de carburanți (retail și en-gros) s-au ridicat la 2,11 milioane de tone, în creștere cu 6% față de anul 2020, în timp ce cantitățile vândute în retail au înregistrat o creștere de 17%. Acest segment a dus vânzările totale de carburanți (aici incluzând și GPL), la 2,43 milioane tone, cu 4 procente peste nivelul din 2020.

În 2021, comparativ cu 2020, media cotațiilor Platts (FOB Med Italy) exprimate în dolari americani (moneda de referință) a înregistrat o creștere de 60% pentru motorină, respectiv 75% pentru benzină. De asemenea, în moneda națională, cotația internațională a motorinei a crescut cu 57%, iar cotația internațională a benzinei a crescut cu 72%, față de anul 2020.

Rompetrol Downstream a continuat anul trecut programul de extindere a rețelei de distribuție de carburanți. Astfel, la finalul lui 2021 a ajuns la o rețea de 1.207 unități, față de cele 1.061 de puncte existente la finalul anului 2020. Rețeaua de distribuție din România cuprinde rețeaua de stații proprii, stații partener și stații mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi.

Redirecționare către zonele sensibile

„În contextul situațiilor înregistrate la granițele dintre România – Ucraina și Republica Moldova – Ucraina, KMG International prin subsidiarele sale – Rompetrol Downstream și Rompetrol Moldova și-a redirecționat și suplimentat aprovizionarea cu carburanți a benzinăriilor și depozitelor care deservesc aceste zone.

Menționăm că în acest moment nu avem stații închise și nu se impune o raționalizare a alimentărilor cu carburanți. Avem rugămintea către clienți pentru a acorda prioritate la alimentare autovehiculelor înregistrate în Ucraina. În același timp, oferim sprijin persoanelor din Ucraina aflate în tranzit prin stațiile noastre.” – se arată într-un comunicat al companiei.

Nou director general pentru KMG International

Compania națională KazMunayGas (KMG), unicul acționar al KMG International N.V. (KMGI), a decis numirea lui Bakhyt Kulmakhanov în funcția de director executiv al KMG International Group. Numirea va intra în vigoare dupa finalizarea formalităților tranzitorii.

Până în prezent, această funcție a fost deținută de Beimbet Shayakhmetov, căruia KMG și KMGI îi mulțumesc pentru contribuția și sprijinul său din 2019 si până în prezent.

Bakhyt Kulmakhanov s-a născut în 1967 și a absolvit Institutul Politehnic din Kazahstan în 1991, specializarea „Inginerie mecanică”. Acesta are o vastă experiență de lucru in diferite institutii de stat din Kazahstan, precum și în companii private.

„Suntem încrezători că experiența și cunoștințele domnului Kulmakhanov vor ajuta la abordarea provocărilor cu care se confruntă KMGI din cauza condițiilor de piață și suntem siguri că noul CEO va continua implementarea strategiei de dezvoltare a KMGI în regiune”, a declarat Daniyar Berlibayev, președintele Consiliului de Administrație al KMGI.

Bakhyt Kulmakhanov, CEO KMGI