Romprest amenință că nu va mai ridica gunoiul din Sectorul 1 din 11 februarie
Romprest, compania de salubritate din Sectorul 1 al Capitalei, a notificat primăria și consiliul local că nu va mai ridica gunoiul din sector din 11 februarie dacă până pe 8 februarie nu se rezolvă situația plăților restante pentru serviciile prestate anul trecut.
Cum data limită, 8 februarie, este mâine, este de așteptat că săptămâna viitoare conflictul să escaladeze. Consiliul Local a înființat o comisie de negociere cu Romprest, care a obținut eșalonarea datoriei de peste 100 milioane lei și reducerea temporară a unor programe, astfel încât costul salubrizării să scadă de la 240 milioane lei în 2020 la 199,6 milioane lei în 2021.
Noul contract nu a fost însă acceptat de Primărie, cel puțin deocamdată. Clotilde Armand a declarat că propunerea nu este fezabilă deoarece Primăria nu are bani să plătească facturile, cel puțin în ianuarie și februarie. Primărița a mai acuzat și consilierii PNL că susțin Romprest.
„Vă notificăm prin prezenta că, în situația în care demersul nostru către Consiliul Local Sector 1 nu va primi răspuns în termenul contractual de 5 (cinci) zile lucrătoare, respectiv Actul Adițional nr. 12 nu va fi aprobat de către Consiliul local al Sectorului 1 și nu va fi implementat de Primarul Sectorului 1 și/sau departamentele de resort din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului, începând cu data de 11.02.2021 vom limita/ suspenda temporar activitățile serviciului de salubrizare pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1. Vă aducem la cunoștință că această decizie ne este impusă de blocarea totală, de către reprezentanții aleși care reprezintă Autoritatea contractantă, în mod intenționat și cu vădită rea-credință, în baza unor interese de natură partinică și de grup, a negocierilor privind stingerea conflictelor contractuale, în contextul în care și ultimul demers al Romprest de a soluționa amiabil conflictele invocate, prin negocierea și asumarea în cadrul legal al Ședințelor Comisiei Mixte de Mediere a unor soluții de eșalonare a debitelor restante și de diminuare temporară a unor operațiuni din cadrul activităților serviciului și implicit a costurilor în sarcina Autorității, precum și prin propunerea unor surse de finanțare ale serviciului care să conducă la reducerea sarcinilor pe bugetul local, este tergiversat de către reprezentanții Autorității contractante”, se arată în notificarea transmisă de Romprest pe data de 3 februarie 2021.
Neacceptarea rezultatului negocierilor și lipsa deschiderii către găsirea unei soluții va duce la o nouă criză a gunoiului menajer în Sectorul 1. Ori rolul unui primar este să găsească soluții, nu să înrăutățească situația existentă. Ce pare să uite Clotilde Armand este că deciziile pe care le ia afectează câteva sute de mii de locuitori ai Sectorului 1, care nu au nicio vină.
Indiferent dacă mai plătește vreun leu către Romprest sau dacă va găsi altă companie de salubritate pentru preluarea serviciilor din sector, primarul trebuie să se asigure că gunoiul și deșeurile sunt ridicate și colectate fără întrerupere. Se pare, însă, că Clotilde Armand nu știe care sunt atribuțiile primarului de sector.