Romsilva, tăiată la vârf! Ministrul Mediului pune capăt risipei: 17 directori, în loc de 121

Publicat: 24 apr. 2025, 17:46, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Romsilva, tăiată la vârf! Ministrul Mediului pune capăt risipei: 17 directori, în loc de 121
Foto: INQUAM_Photos_George_Calin

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a lansat o inițiativă fără precedent pentru restructurarea uneia dintre cele mai importante instituții din domeniul silvic – Regia Națională a Pădurilor Romsilva. După ședința de Guvern, acesta a respins bugetul propus de Romsilva pentru 2025, pe care l-a considerat slab și lipsit de ambiție.

Romsilva și reforma de sus în jos: de la 121 de directori, la doar 17

Profitul estimat de doar 40 de milioane de lei pentru aproape 4 milioane de hectare de fond forestier a fost, în opinia ministrului, o demonstrație clară de subperformanță managerială.

Fechet a punctat că, într-un an complicat din punct de vedere bugetar pentru România, este vital ca toate instituțiile statului – mai ales cele care administrează resurse naturale valoroase – să își înțeleagă și să își asume rolul economic și social.

Cea mai drastică măsură anunțată este reducerea numărului de directori din structura Romsilva – de la 121 la aproximativ 17. Reforma, pe care ministrul și-o asumă personal, presupune o conducere mai suplă, mai eficientă și, mai ales, mai responsabilă. Noii directori vor avea contracte de mandat pe cinci ani și vor fi evaluați pe baza unor indicatori clari de performanță. Dacă nu-și îndeplinesc obiectivele, pot fi revocați.

Ministrul a explicat că, pentru a justifica poziția de conducere, este esențial ca fiecare Direcție silvică să administreze minimum 200.000 de hectare, comparativ cu unele actuale care gestionează abia 20.000 de hectare. Reforma va include și compensări pentru diferențele dintre pădurile de munte și cele de câmpie, ținând cont de specificul acestora.

„Prezint un proiect de Hotărâre de Guvern, mult aşteptat, despre care s-a discutat deja foarte mult şi care, în acelaşi timp, reprezintă un jalon în PNRR. Este vorba despre proiectul de Hotărâre de Guvern privind reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, proiect care se află deja pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Păturilor, pentru că am demarat deja procesul de consultare publică.

Este un proiect prin care dorim ca Regia Naţională a Pădurilor să fie mult mai eficientă, totodată, să fie mult mai transparentă în relaţia stat-cetăţean şi, nu în ultimul rând, să eficientizăm activitatea Regiei din punct de vedere economic. Trebuie să spun şi faptul că am respins propunerea de buget pe care au comunicat-o ministerului. Am găsit-o prea puţin ambiţioasă. Profitul propus pentru anul 2025 de către conducerea actuală a Regiei era, dacă îmi amintesc bine, de aproximativ 40 de milioane de lei.

Asta înseamnă aproape 10 lei la hectar, ceea ce, în opinia mea, reprezintă o sumă prea mică, Regia Naţională administrând aproape patru milioane de hectare de fond forestier în România.

În consecinţă, eu cred că, mai ales anul acesta, când este un an extrem de greu pentru bugetul naţional de stat, este extrem de greu din punct de vedere al deficitului, trebuie să ne înţelegem cu toţii rolul, mai ales acele entităţi care administrează o bogăţie atât de valoroasă a statului român, respectiv pădurile publice ale României”, a afirmat Fechet, după şedinţa de Guvern.

Angajări prin concurs național: competență, nu pile

Un alt pas important anunțat de ministru este schimbarea modului în care se angajează personalul în cadrul Romsilva. De acum înainte, angajările se vor face exclusiv prin concurs național, organizat la sediul central al instituției. Se urmărește astfel eliminarea influențelor locale și crearea unui sistem meritocratic, unde șansele sunt egale pentru toți cei care își doresc o carieră în silvicultură.

În plus, va fi implementat principiul „pentru muncă egală, salariu egal”, în contextul în care în prezent există mari diferențe de salarizare pentru aceleași poziții, în funcție de regiune sau de bunul plac al conducerii locale.

Reforma anunțată de ministru nu se oprește la organigrama centrală. Toate subunitățile Romsilva – ocoale silvice, secții de exploatare, pepiniere, centre de vânătoare și piscicultură – vor fi evaluate și reconfigurate în funcție de eficiența lor economică și administrativă. Modul în care acestea vor fi înființate în viitor va fi reglementat printr-un ordin al autorității centrale de mediu, pentru a evita „reformele mimate”.

„Aşadar, pe schema pe care o propun, din 121 de directori ar trebui să rămână aproximativ 17. Fiecare din aceşti directori va avea un contract de mandat pe cinci ani şi va avea indicatori foarte clari de performanţă, pe care, în măsura în care nu îi va îndeplini, va putea fi revocat. Totodată, am luat în considerare o gospodărire mai eficientă a suprafeţei fondului forestier naţional.

Am propus ca o Direcţie silvică să nu poată avea mai puţin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i tot una să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Astăzi, există Direcţii silvice cu puţin peste 20.000 de hectare.

Consider că pentru a deveni director, înainte de toate, trebuie să ai o suprafaţă însemnată de pădure pe care să o administrezi. Totodată, angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs naţional, organizat la sediul structurii centrale. Dorim, aşadar, să oferim şanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii”, a subliniat ministrul de resort.

O altă măsură vizează sectorul silvo-turistic, gestionat de Romsilva. Activitatea acestuia va fi consolidată sub umbrela complexului Silva, care va deveni unicul administrator al resurselor imobiliare turistice deținute de Regie – hoteluri, cabane, pensiuni de munte. Scopul este crearea unui standard clar de calitate pentru turiști, dar și asigurarea accesului public la aceste resurse, păstrând caracterul lor național.

În cadrul aceleiași Hotărâri de Guvern, ministrul a anunțat introducerea unui sistem digital de management al flotei auto. Toate mașinile și utilajele Romsilva vor fi echipate cu GPS și sonde pentru consumul de carburant, pentru a preveni abuzurile și a eficientiza cheltuielile.

O componentă esențială a reformei vizează și cele 22 de administrații ale Parcurilor Naționale, care vor fi comasate într-o singură entitate, cu o conducere unitară.