Romtehnica, contracte de zeci de milioane de lei pentru firme specialiste în ”licitații restrânse”
Romtehnica, structură in coordonarea Ministerului Apărării care prestează servicii de import și de export pentru instituție și pentru altele care acționează în domeniul apărării naționale, a acordat două contracte uriașe, prin licitație restrânsă companiilor Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații și EWR Radar Systems. Acestea sunt obișnuite să primească astfel de contracte de la instituții din România și, respectiv, din SUA, de multe ori în calitate de sole-source, adică fără licitație.
Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații, firma patronată de Călin Radu și unde până în luna august a fost acționar fostul ofițer SRI Sergiu Anton, a câștigat un contract de 40 milioane de lei pentru livrarea unui sistem de radare meteorologice fixe în bandă C de la Romtehnica. Oferta CSR a fost considerată mai bună decât cea a americanilor de la EWR Radar Systems, lideri mondiali în ce privește sistemele radar meteo. În schimb, Romtehnica a acceptat oferta celor de la EWR pentru livrarea radarului meteorologic transportabil în bandă X, contractul fiind în valoare de 27,5 milioane de lei.
Ce înseamnă licitație restrânsă
Cele două contracte au fost acordate prin licitații restrânse. Acestea reprezintă un tip de procedură de achiziție publică utilizată de autoritățile contractante pentru a selecta oferte pentru bunuri, servicii sau lucrări. În cadrul acestei proceduri, doar operatorii economici care îndeplinesc anumite criterii de selecție sunt invitați să participe.
CSR, firma lui Călin Radu, a beneficiat de-a lungul timpului de mai multe contracte în urma unor astfel de licitații. Recent, a câștigat un contract în valoare de 14,5 milioane de lei de la Inspectoratul General al Poliției Române pentru livrarea de sisteme de navigare și de poziționare globală (GPS sau echivalente).Astfel, valoarea contractelor obținute de companie de la Poliție, fără licitație, ci prin ”dialog competitiv”, a ajuns la 102 milioane de lei din 2022 și până azi. Practic a fost o încredințare directă pentru că firma Centrul pentru Servicii de Rcoadiocomunicații nu a avut rival în această afacere.
În afară de contractele date de Poliție, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații s-a bucurat de unul de 125,3 milioane de lei de la Unitatea Militară 0182 ce prevedea livrarea unei autospeciale de acces radio pentru sisteme radar și ISR. În acestă situație, licitația a fost deschisă și CSR a avut doi competitori: o asociere de firme din Turcia și o asociere condusă de Starc4Sys.
Cine este CSR, firma care a încasat bani mulți de la Poliție și Armată
Fondată în 1994, CSR este o companie cu 50 de angajați, specializată în activități de telecomunicații prin rețele fără cablu, exclusiv prin intermediul satelitului. De asemenea, firma este distribuitor autorizat în România al echipamentelor de radiocomunicații produse de grupul american Motorola. În 2022, afacerile companiei au atins 90,7 milioane de lei, conform celor mai recente date disponibile, marcând o creștere semnificativă față de 61,8 milioane de lei înregistrate în 2021. Profitul net a fost de 5 milioane de lei, față de pierderea de 7,2 milioane de lei în 2021.
La începutul anilor 2000, conform datelor din Monitorul Oficial, Călin Radu și Bogdan Chirieac erau acționari la CSR, acesta din urmă fiind redactor șef adjunct la Adevărul și ulterior editorialist la Gândul, până în noiembrie 2007, când a devenit analist politic la postul România TV și proprietar al publicației online DCNews. Demisia lui Chireac de la Gândul a survenit în contextul în care presa a dezvăluit că CSR a câștigat numeroase contracte cu instituții ale statului, precum Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Asta înainte de lovituri, dar în legătură cu contractele primite de la Poliție și Armată.
În toamna anului 2006, Călin Radu a vândut acțiunile deținute la CSR, reprezentând 66% din capitalul social. În august 2008, toate acțiunile au fost cesionate către Swiss Technlogy Financing AG din Elveția. Totuși, la finele lunii iulie 2013, Călin Radu a reintrat în acționariatul CSR, preluând toate acțiunile de la Swiss Technology Financing AG.
Sergiu Anton a intrat în acționariatul CSR în 2020, deținând 10%. În 2007, acesta a fost avansat de președintele Traian Băsescu în gradul de general de brigadă cu o stea. El a condus o structură de comunicații și tehnologia informației din cadrul SRI. Anton a ieșit din acționariat în august 2024.
În acest moment acționariatul CSR este următorul:
EWR Radar Systems, uși deschise la armata americană
EWR Radar Systems, cu sediul în St. Louis, Missouri, este cunoscută pentru soluțiile sale de radar meteorologic portabil. Compania a obținut diverse contracte, inclusiv cu U.S. Air Force și NOAA. Totuși, nu a fost lipsită de controverse.
- Contractul cu U.S. Air Force pentru sistemele Portable Doppler Radar (PDR): În ianuarie 2020, EWR a fost selectată pentru a furniza 22 de sisteme PDR printr-un contract de tip sole-source, ceea ce înseamnă că nu a fost organizată o licitație competitivă. Valoarea contractului a fost de aproximativ 20,7 milioane de dolari, cu opțiunea de a achiziționa până la 14 sisteme suplimentare. Acest contract a fost acordat de divizia Aerospace Management Systems a U.S. Air Force, ceea ce subliniază încrederea în capabilitățile EWR în domeniul tehnologiilor radar pentru aplicații meteorologice
- Contracte anterioare cu U.S. Army: EWR Radar Systems a mai avut contracte cu armata americană pentru livrarea de radare portabile. De exemplu, au existat achiziții care nu au implicat proceduri competitive, dat fiind că firma are o experiență extinsă și o reputație solidă în furnizarea de soluții radar eficiente
Aceste contracte fără licitație sugerează că EWR Radar Systems beneficiază de o relație strânsă cu agențiile guvernamentale, ceea ce poate ridica unele întrebări despre transparența și competiția în achizițiile publice.