Romulus Oprea, Federaţia “Cartoful”: Avem o problemă când 80% din cartofi și din carne sunt de import
Românii au petrecut Sărbătorile de final de an, așa cum nu s-a mai întâmplat niciodată: cu carne și cartofi de import, în proporții de până la 80%, potrivit datelor din piață, ceea ce ar trebui să constituie un serios semnal de alarmă pentru autorități. Cât despre producătorii români, aceștia speră ca măsurile de susținere pe care guvernanții le tot anunță, chiar să fie puse în practică și, mai ales, să aibă efect.
În ultimii ani, importurile de alimente au tot crescut, iar acest lucru se vede cel mai mult la carnea de porc, în contextul pestei porcine africane. Din păcate, însă, nici la cartofi, o cultură tradițională pentru România, nu stăm deloc mai bine, stocurile fiind aproape epuizate, după un an cu o producție redusă. Mai în glumă mai în serios, nici măcar de-o garnitură la friptura de porc nu se mai găsesc cartofi din producția autohtonă.
“Avem o problemă când 80% și din cartofi și din carne sunt din import. Suntem în imposibilitatea de a mai ține piața românească, în competiție cu producătorii din Vest. Ani de zile, nu s-a înțeles că este vorba de o cultură atât de riscantă, încât este chiar în pericol de abandon”, a declarat pentru Puterea Romulus Oprea, preşedintele Federaţiei Naţionale “Cartoful” din România.
Deoarece 2021 a fost un an cu producții mici, undeva la jumătate față de anul 2020, necesarul de consum este acoperit acum de importuri, nu întotdeauna de cea mai bună calitate, din păcate.
“Intră o grămadă de loturi care în Vest au probleme și nu au căutare pe piață acolo, însă își găsesc loc pe piața din România. Am ajuns lada de gunoi a Europei, supernarketurile doar n-o să ne facă nouă vânzare. Nouă ne pun condiții și ne impun promotii, ne fac retururi, în schimb, nu-și permit să facă acest lucru și cu furnizorii externi. Nu vrem să fim tendențioși, dar aceasta este realitatea”, a mai declarat preşedintele Federaţiei Naţionale “Cartoful” din România.
Pentru 2022, producătorii își leagă speranțele de ajutorul de minimis promis de ministrul Adrian Chesnoiu, sprijin care să-i facă pe cultivatori să nu renunțe de tot la această plantă. Nu în ultimul rând, ar mai fi nevoie și de măsuri de susținere în viitorul Plan Național Strategic (PNS) pentru sectorul de industrializare, care a atras investiții importante în ultima vreme.
Consumul intern de cartofi se ridică la 1,2 milioane tone, adică de două ori mai mult, raportat la producția din 2021 estimată la 600.000 tone. Anul trecut, suprafețele cultivate cu cartofi s-au ridicat la aproximativ 34.000 ha, din care 3.500 ha au fost cartofi pentru industrializare, aproximativ 600 ha cartofi de sămânță și 28.000 ha – cartofi pentru consum.
De unde vin importurile
În primele nouă luni din 2021, importurile de cartofi au atins166 937 de tone în sumă de 34 milioane euro, cei mai importanți furnizori fiind Franța – 45,6 mii tone, Germania – 38,9 mii tone, Olanda – 21,2 mii tone, potrivit datelor furnizate Puterea de către Institutul Național de Statistică (INS). În perioada similară din 2020, importurile s-au ridicat la 167,9 mii tone în valoare de 42,3 milioane euro.
La carnea de porc, în primele opt luni din 2021, importurile au fost mai mari cu aproximativ 10%, față de perioada similară din 2020, până la 179.856 de tone în valoare de 345,4 milioane euro. Principalii furmizori au fost Germania – 45,8 mii tone, Spania – 36,8 mii tone și Ungaria – 34,3 mii tone.