Avertismentul lui Alexandru Nazare privind despăgubirile de la Roșia Montană ignorat de PNL, USR și UDMR
Tribunalul de arbitraj de la Washington va anunța astăzi cu ce sumă va fi despăgubită compania canadiană Gabriel Resources de către România pentru înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Dar acum toți liderii politici implicați în acest proiect încearcă să fugă de răspundere uitând că încă, din 2021, au fost avertizați de riscurile pierderii acestui proces chiar de fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, care, ulterior, a fost demis de ex-premierul Florin Cîțu.
Proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană a început încă din 1995, dar parafarea acestei afaceri s-a făcut în 1997 de către fostul ministru PD al Economiei, Radu Berceanu. Ulterior, au început o serie de demersuri pentru demararea investiției dar și o mulțime de proteste și procese. Însă, nici până azi nu s-a elucidat misterul cedării licenței de exploatare de statul român către Frank Timiș și, ulterior, către compania canadiană Gabriel Resources care astăzi cere despăgubiri uriașe pentru că a fost blocată investiția.
Cioloș, artizanul înscrierii Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO
Practic, proiectul Roșia Montană a fost blocat de fostul premier Dacian Cioloș în ultima zi de guvernare, adică pe 4 ianuarie 2017, fostul ministru al Culturii, Corina Șuteu, a depus, cu acordul său, cererea de înscriere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.
Orban și Cîțu, pas cu pas pe urmele lui Cioloș
Ministrul Culturii de la acea vreme, Bogdan Gheorghiu, a cerut în 2020 reînscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO. Însă nici Guvernul Orban, nici Guvernul Cîțu nu și-a asumat printr-o decizie formală, adoptată într-o ședință cu miniștrii cabinetului, opțiunea de a continua demersurile de listare, având în vedere posibilele consecințe, asupra cărora avertizase Ministerul Finanțelor condus de Alexandru Nazare, schimbat între timp din funcție. Mai mult, în procesul-verbal de predare-primire al ministerului, Florin Cîțu-care a preluat funcția de interimar la finanțe-ar fi omis să treacă memorandumurile primite pe tema procesului de arbitraj cu Gabriel Resources. Fostul ministru de finanțe, Alexandru Nazare, a făcut chiar o adresă scrisă prin care solicita rectificarea procesului-verbal, pentru a fi consemnate documentele care atrag atenția asupra consecințelor listării Roșiei Montană la UNESCO.
Scenariile avertisment dn 2021 ale lui Nazare se adeveresc în 2024
Pe data de 22 iulie 2021, ministerul Finanțelor de la acea vreme, Alexandru Nazare, avertiza Ministerul Culturii că riscăm despăgubiri mari, dacă introducem Roșia Montană în UNESCO. Practic, Alexandru Nazare a trimis mai multe documente către Ministerul Culturii în care avertiza cu privire la procesul demarat de Gabriel Resources și înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO. Documentul, purtând atributul „Confidențial”, arată că există trei niveluri ale despăgubirilor pe care le-ar putea plăti România către Gabriel Resources pentru exploatarea de la Roșia Montană:
1.Scenariul cel mai bun pentru România implică faptul că țara noastră va plăti între 500 și 700 de milioane de dolari pentru investițiile făcute până acum de către companie, plus dobânzi. 2.Scenariul realist: România poate plăti între 1,5 și 2,5 miliarde de dolari, plus dobânzi.
3. Scenariul negativ: daunele pot ajunge la 3,2 miliarde de dolari, la care se adaugă dobânzi.
La aceea vreme, Alexandru Nazare susținea că a fost o obligație de serviciu să informeze ministerele cu atribuții și a negat că a făcut presiuni. „Ministerul de Finanțe a fost notificat de către avocații care reprezintă România în arbitrajul internațional cu Gabriel Resources asupra situației dosarului și a potențialelor riscuri financiare. În consecință, era o obligație a Ministerului de Finanțe să informeze ministerele cu atribuții, premierul și liderii coaliției, ceea ce de altfel s-a și întâmplat. Așa cum au procedat sau trebuiau să procedeze și alți miniștri de finanțe”, a spus Nazare. „Îndeplinirea unei obligații conform atribuțiilor nu poate fi considerată sub nicio formă presiune”, a conchis Alexandru Nazare. Însă, a doua zi după trimiterea acestei informări, Alexandru Nazare a fost demis de la conducerea Ministerului de Finanțe de către Florin Cîțu, care a și preluat conducerea interimară a acestui minister. Atunci nu s-a ținut cont de avertismentul lui Alexandru Nazare, iar astăzi România va trebui să plătească despăgubiri uriașe către firma canadiană Gabriel Resources pentru înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.