Roșia Montană și Pfizer: români, pregătiți-vă de noi taxe!

Publicat: 15 feb. 2024, 08:27, de Radu Caranfil, în POLITICĂ , ? cititori
Roșia Montană și Pfizer: români, pregătiți-vă de noi taxe!

Experți economiști analizează consecințele potențiale ale pierderii unor procese importante pentru România, cum ar fi cele legate de controversatul proiect minier de la Roșia Montană și contractul de achiziție a vaccinurilor Pfizer. Consultanții financiari și economiștii avertizează că aceste procese pierdute ar putea duce la o creștere semnificativă a deficitului bugetar al țării, ceea ce ar conduce la necesitatea implementării de măsuri fiscale aspre începând cu anul 2025.

Potrivit scenariilor analizate, pierderea proceselor ar putea implica acordarea de despăgubiri substanțiale, ce ar putea ajunge la miliarde de dolari, iar aceste sume ar adăuga presiune asupra bugetului național. Mai mult, un deficit mai mare ar implica necesitatea împrumuturilor suplimentare, ceea ce ar conduce la plata unor dobânzi și mai mari.

Deși unii analiști susțin că România ar avea capacitatea de a se împrumuta pentru a face față acestei situații, se evidențiază faptul că creșterea impredictibilă a deficitului ar putea afecta semnificativ perspectivele economice ale țării și ar putea genera incertitudine în rândul investitorilor.

În plus, se discută și posibilele măsuri fiscale pe care guvernul ar putea fi nevoit să le implementeze pentru a acoperi costurile proceselor pierdute. Acestea ar putea include creșteri ale taxelor și impozitelor, ceea ce ar putea pune o presiune suplimentară asupra populației și asupra mediului de afaceri.

În urma pierderii proceselor cu Roșia Montană și Pfizer, România ar putea să piardă aproximativ 2,5 miliarde de euro, iar acest lucru ar duce automat la o explozie a deficitului bugetar al țării. Scenariile prezentate indică faptul că, în cazul procesului privind Roșia Montană, despăgubirile ar putea varia între 1,5 și 2,5 miliarde de dolari, iar Pfizer cere României 550 milioane de euro pentru contractul de achiziționare a vaccinurilor. Aceste sume, odată sancționate, ne vor îndepărta semnificativ de obiectivul de 5 la sută deficit bugetar. Fiindcă, presupunând că planificarea a fost corectă în rest, aceste sume nu au fost luate în calcul.

Deducem din concluziile experților că Statul e obligat să fie mai activ în gestionarea situației și să negocieze eventuale eșalonări sau alternative ecologice. Un pas important s-a făcut, prin înființarea unui grup de experți juriști care să se ocupe exclusiv de litigiile internaționale ale României.

Dar trebuie neapărat vorbit, din nou, despre responsabilizarea autorităților în adoptarea deciziilor care pot genera astfel de cazuri. Fiindcă – analiștii sunt unanimi în această privință – nimeni nu va răspunde, în fapt, pentru consecințele dezastruoase ale acestor afaceri. De plătit, vom plăti tot noi, prin taxele pe care guvernanții viitorului ciclu administrativ vor fi obligați să ni le îndese pe gât.

Analistul Adrian Negrescu afirmă (pentru Libertatea.ro): Întrebarea este dacă își permit românii să plătească din taxe și impozite aceste sume uriașe… Pentru că românii vor plăti prejudiciul, cu vârf și îndesat, în 2025: am putea avea TVA mai mare, creșterea impozitului pe dividende, creșterea impozitelor pe locuințe și mașini.

Și conchide, realist:

Suntem captivi într-un stat eșuat”.