Roșia otrăvită: 70 de producători din mai multe județe ar fi folosit substanțe toxice pentru coacere forțată
Informații noi în scandalul substanțelor toxice folosite pentru coacere forțată. Pe lângă cei trei legumicultori din Glodeanu Sărat, care ar fi apelat la această soluție, se pare că ar fi vorba și de alți 70 de producători din mai multe județe care au recurs la aceeași metodă.
Dacă inițial, patru persoane au intrat sub lupa procurorilor de pe lângă Judecătoria Pogoanele, dintre care un suspect este din județul Ilfov, iar ceilalți trei din comuna buzoiană Glodeanu Sărat, acum cazul pare că se complică.
Câțiva fermieri din Glodeanu Sărat ar fi declarat sub protecția anonimatului că în jur de 30 de legumicultori ar fi fost contactați în ultima vreme de pe telefoanele contrabandiștilor. Informația este susținută și de președintele unei asociații a fermierilor din sudul țării, care susține că producătorii ar fi fost pârâți de către contrabandiști, potrivit Realitatea.net.
„Sunt 70 de fermieri care ar fi folosit substanță pe care acești bărbați i-ar fi indicat poliției. Dar 80% dintre toți fermierii din Glodeanu Sărat vând în supermarketuri. Sunt verificați de fiecare dată de două ori și de autorități, și de magazin”, a declarat Ion Păunel, președintele unei asociații de fermieri.
Pe de altă parte, autoritățile afirmă că nu dețin informații legat de cele 70 de contacte ale unor legumicultori găsite în lista cu apelurile recente ale celor patru furnizori și utilizatori de chimicale. Acum, ancheta procurorilor buzoieni se concentrează pe faptul că substanțele toxice au fost revândute și către legumicultori din alte județe.
Vexi si Citeste si Țeapa pe care doi fermieri din Buzău au dat-o multor români. Cu ce soluție stropeau legumele care ajungeau chiar și pe rafturile BIO din supermarketuri
„Nu știm nimic despre această informație despre cele 70 de contacte. Asta nu înseamnă că aceste persoane au și achiziționat produse sau substanțe toxice. Noi avem date că au mai fost vândute și către persoane din alte județe. Vom efectua verificări și în legătură cu acest aspect, însă mai avem mult probatoriu de administrat. În situația în care vom obține probe că și alte persoane au fost implicate în procesul de revânzare și de utilizare a acestor substanțe, noi cu siguranță vom extinde urmărirea penală și față de aceste persoane”, a declarat Cosmin Marius Niță, prim-procuror la Parchetul Pogoanele.
IPJ Buzău a anunțat în urmă cu o săptămână că trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, la începutul lunii mai, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.