Roșiile stresate devin zgomotoase

Publicat: 05 mart. 2024, 22:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Roșiile stresate devin zgomotoase

Plantele nu sunt atât de liniștite pe cât ar putea crede mulți: dacă nu au suficientă apă sau se confruntă cu alt stres, emit diferite zgomote, potrivit unui studiu. Oamenii nu le aud, dar insectele le percep.

Potrivit unui studiu, plantele stresate pot face mult zgomot – dar oamenii nu îl pot auzi. Zgomotele sunt la fel de puternice ca o conversație normală, dar frecvența sunetelor ultrasonice este prea mare pentru oameni, scriu oamenii de știință de la Universitatea din Tel Aviv în jurnalul „Cell”. Mai multe mamifere şi insecte pot, însă, auzi aceste sunete de la o distanţă de trei până la cinci metri”, au spus cercetătorii.

Pentru studiu, ei au plasat microfoane la aproximativ zece centimetri distanță de plante. Înregistrările au fost făcute într-o cameră izolată fonic și, de asemenea, într-o seră.Sunetele plantelor s-au situate în intervalul de frecvență cuprins între 20 și 100 kiloherți – prea înalte pentru urechea umană. Dar cercetătorii au modificat semnalele audio pentru a le face perceptibile pentru oameni. Sunetele respective seamănă oarecum cu cele produse la spargerea foliei cu bule.

Algoritmul creat de cercetători poate diferenția tonurile în funcție de tipul de stres. Ei au examinat plantele de tomate și tutun în diferite condiții pentru studiu. Într-unul dintre experimente, plantele aveau prea puțină apă, iar în altul, tulpinile le-au fost tăiate. Concluzia este că plantele produc astfel de sunete pentru a interacționa cu alte organisme.

Pentru comparație, echipa a analizat și exemplare netulburate. Conform studiului, plantele stresate au făcut vizibil mai mult zgomot decât cele sănătoase. Sub stres, au scos în jur de 30 până la 50 de sunete pe oră. „Când roșiile nu sunt deloc stresate, sunt foarte liniștite”, spune Lilach Hadany, biolog evoluționist la Universitatea din Tel Aviv. Folosind un algoritm, echipa a putut vedea și modul în care tonurile diferă în funcție de tipul de stres.

Și alte plante precum porumbul sau grâul scot, de asemenea, sunete sub stres, explică oamenii de știință. „Prin urmare, este posibil ca zgomotul să fie emis și la tăierea recoltei”, spune Hadany. De asemenea, echipa a reușit să arate că și cactusii, vița de vie și urzicile moarte fac zgomote.Conform cercetătorilor, descoperirile ar putea avea o utilizare concretă și în agricultură: folosind înregistrări sonore, de exemplu, irigarea plantelor în câmp sau în seră poate fi monitorizată și mai eficientă.

Cercetătorii presupun că acest fenomen își are cauza în interiorul unei plante. Studiile au arătat că așa-numita cavitație apare la plantele care suferă de stres cauzat de secetă – fenomenul este cunoscut de ceva vreme. În linii mari, în sistemul vascular se formează bule de aer, care se extind și se prăbușesc din nou. Acest lucru duce la vibrații.