Rujeola a mai provocat două decese, în ultima săptămână
În țara noastră, în ultima săptămână, rujeola a provocat decesul a doi copii și 701 cazuri noi, majoritatea persoane nevaccinate.
Astfel, potrivit datelor oficiale, de la începutul anului până la data de 25 februarie , s-au confirmat 6.589 de cazuri de rujeolă și 8 decese.
În legătură cu ultimele două decese, Institutul Național de Sănătate Publică a a făcut următoarele precizări:
- un copil în vârstă de 1 an, de sex feminin, din județul Bacău, nevaccinat antirujeolic, internat în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu” din București, unde a avut un contact de salon confirmat cu rujeolă. Antecedente personale patologice: transplant hepatic, tratament imunosupresor. Coinfecție cu virus gripal A, subtip H3;
- un copil în vârstă de 11 luni, de sex masculin, din județul Ilfov, nevaccinat antirujeolic. Antecedente personale patologice: hidrocefalie internă cu drenaj ventriculo-peritoneal unișunt.
Cele mai multe îmbolnăviri de rujeolă s-au înregistrat în judeţele Braşov – 1.263 şi Mureş – 968 şi în municipiul Bucureşti – 877. Majoritatea pacienților sunt nevaccinați.
În perioada 06.12.2023-25.02.2024, conform datelor extrase din RENV, au fost vaccinați contra rujeolei în total, cu ROR, 80 159 de copii, din care 13 038 de copii cu vârste între 9 și 11 luni.
Complicații ale rujeolei
Medicul Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din București, subliniază că persoanele expuse rujeolei sunt expuse unei complicații ce poate apărea după mulți ani.
Este vorba despre panencefalita sclerozantă subacută, boală fatală, care poate să apară la copii cu vârste între 10 și 14 ani, care au trecut prin rujeolă. Acest risc nu-i vizează pe toți acești copii, ”dar nu avem de unde să ştim”. Din pacate, aceasată boală ”nu are niciun fel de soluţie terapeutică, se datorează persistenţei virusului rujeolic la nivelul creierului, care se activează după ani de zile”, explică medicul.