Rujeola se poate infiltra în creier și provoacă decesul
Rujeola este mai periculoasă decât se crede. Virusul rujeolic se poate infiltra în creierul copiilor și poate provoca decesul, avertizează cercetătorii în The Sun.
Rujeola, o boală extrem de contagioasă, se manifestă prin febră, scurgeri nazale, tuse, ochi roșii, dureri în gât, erupție cutanată specifică. În general, virusul este eliminat în două săptămâni. Totuși, în unele cazuri, el poate ajunge la creier unde rămâne inactiv, timp de mai mulți ani, chiar decenii. Odată infiltrat în creier, se poate modifica devenind periculos.
Acest fenomen se numește panencefalită sclerozantă subacută (SSPE), o tulburare cerebrală considerată odinioară extrem de rară. SSPE provoacă pierderi de memorie, mișcări sacadate involuntare, spasme musculare și pierderea vederii temporare.
După mai mulți ani de la infecție, SSPE poate fi letală pentru unii copii. Cei afectați pot să intre în comă sau într-o stare vegetativă persistentă. Decesul este aproape inevitabil ca urmare a febrei, insuficienței cardiace sau a incapacității creierului de a mai controla organele vitale.
”Tristă și oribilă”
Această veche boală ”tristă și oribilă poate fi evitată” prin vaccinare, spune Iris Yousaf, doctorand la Mayo Clinic Graduate School.
Din păcate, în prezent rujeola a atins cotele cele mai înalte din ultimii trei ani, din cauza scăderii bruște a acoperirii vaccinale.
”Nu este niciodată prea târziu să o facem (n.r. vaccinarea), spune profesorul Helen Nedford, expert în sănătate publică infantilă la University College din Londra, pentru The Sun.