Rujeola: un număr „inacceptabil” de decese, în 2023!
La nivel mondial, cazurile de rujeolă au crescut cu peste 20%, până la aproximativ 10,3 milioane anul trecut, au anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Aproximativ 107.500 de persoane, majoritatea copii mici, au murit – un număr „inacceptabil” de decese – din cauza unei boli care poate fi prevenită prin vaccinare, au spus OMS și CDC.
Creșterea cazurilor este determinată de scăderea nivelului de vaccinare. Rujeola poate fi mortală și debilitantă, dar poate fi prevenită cu două doze de vaccin extrem de eficient. O doză este eficientă în proporție de 93% împotriva rujeolei, iar două doze sunt eficiente în proporție de 97%.
Virusul a fost eliminat complet din 82 de țări în ultimii 50 de ani, dar scăderea accesului la vaccinuri și dezinformarea cu privire la siguranța vaccinurilor au făcut ca lumea să dea înapoi. De la pandemia de COVID-19, a existat o scădere globală a numărului de persoane care au primit chiar și vaccinuri standard.
Rujeola este atât de contagioasă, încât 95% din membrii unei comunități trebuie să fie complet vaccinați pentru a oferi o anumită protecție celor nevaccinați, inclusiv copiilor prea mici pentru a fi vaccinați.
Potrivit CDC, până la 3 din 1.000 de copii bolnavi de rujeolă pot muri din cauza complicațiilor respiratorii și neurologice.
Vaccinul împotriva rujeolei a salvat mai multe vieți decât orice alt vaccin în ultimii 50 de ani”, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Pentru a salva și mai multe vieți și pentru a împiedica acest virus mortal să-i afecteze pe cei mai vulnerabili, trebuie să investim în imunizarea fiecărei persoane, indiferent unde locuiește aceasta”, a mai spus directorul general al OMS.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în perioada 01.01.2023 – 01.09.2024, în România, au fost notificate 23.972 de cazuri
confirmate cu rujeolă, din care 21 de decese: 5 în municipiul București, 4 în județul Brașov, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș și câte 1 caz în județele Mureș, Sibiu, Buzău, Constanța, Iași, Alba și Ialomița.