Rujeolă: Zeci de copii internați la Spitalul ”Sf. Maria” din Iași

Publicat: 18 feb. 2025, 17:37, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Rujeolă: Zeci de copii internați la Spitalul ”Sf. Maria” din Iași

Zilnic, între 15 și 17 copii sunt diagnosticați cu rujeolă de medicii de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași.

Medicii țin să sublinieze că suntem în sezonul specific rujeolei și se așteaptă ca, abia spre finalul lunii februarie, numărul cazurilor să scadă.

Iată ce a declarat dr. Cătălin Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Maria”, citat de Ziarul de Iași: „Numărul cazurilor de rujeolă se menține constant față de zilele anterioare fără fluctuații semnificative. O scădere a îmbolnăvirilor , atât în cazul rujeolei, cât și al gripei, este așteptată abia spre sfârșitul lunii februarie”.

Rujeola  (pojarul) este o boală virală acută, extrem de contagioasă. Simptomele debutează după o perioadă de incubație între 10 și 12 zile, cu febră, conjunctivită, tuse, inflamarea mucoasei nazale, bronșiolită. Rujeola se caracterizează prin petele lui Koplik sub forma unor leziuni mici (în diametru de câțiva milimetri), albicioase, cu un halou roșu. Dacă febra persistă mai mult de două zile de la debutul erupției, este posibil să fi apărut complicații. Cele mai frecvente complicații ale rujeolei sunt: otita medie, pneumonia, diareea, encefalita postinfecțioasă, panencefalita sclerozantă subacută.  Dar rujeola poate  provoca și decesul.

Imunizarea este singura măsură preventivă eficientă împotriva rujeolei. „Părinții ar trebui să fie conștienți de necesitatea imunizării pentru a preveni formele grave ale acestei afecțiuni”, subliniază dr. Cătălin Ionescu.

În România, vaccinul este inclus în schema gratuită de vaccinare și se administrează la medicul de familie.