Rusalii 2021: Tradiții și superstiții. Ce e bine să faceți azi
Rusaliile, cunoscute și drept Pogorârea (coborârea) Sfântului Duh, reprezintă o sărbătoare creștină importantă, prăznuită întotdeauna duminica, la 50 de zile după Paști. În 2021, Rusaliile se sărbătoresc de către creștinii ortodocși în 20 și 21 iunie. Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh este considerată data de naștere a Bisericii Creștine.
Această sărbătoare cu dată mobilă mai este cunoscută și sub denumirea de Cincizecime (datorită celor cincizeci de zile dintre Paște și Rusalii). De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11) acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret.
Această minunată întâmplare este relatată de Noul Testament astfel: „Și când a sosit ziua Cincizecimii, erau toți împreună în același loc. Și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, că de suflare de vânt ce vine repede, și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grai. Și erau în Ierusalim locuitori iudei, bărbați cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Și iscându-se vuietul acela, s-a adunat mulțimea și s-a tulburat, căci fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba să” (Fapte 2, 1-6).
Rusalii 2021: Ce înseamnă sărbătoarea populară
Rusaliile reprezintă sărbătoarea populară care se celebrează în aceeași zi cu Cincizecimea, fiind dedicată îndeosebi spiritelor morților. Creștinii prăznuiesc Rusaliile timp de trei zile (în Moldova sau Transilvania), șapte zile (Muntenia și Oltenia) sau opt zile (în Banat). În mitologia românească, Rusaliile – cuvânt provenit din latinescul „rosalia” (sărbătoarea trandafirilor) – sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele lui Rusalim Împărat.
În „Description Moldaviae„, Dimitrie Cantemir numea Ielele „nimfe ale aerului, îndrăgostite cel mai des de tinerii mai frumoși„. Nu se cunoaște originea acestui mit, „iele” nefiind un nume, ci pronumele personal feminin „ele„, rostit popular. Acest mit a fost suprapus ulterior peste sărbătoarea creștină postpascala a Cincizecimii și devenită Duminică Rusaliilor.
Rusalii 2021: Tradiții și superstiții
Tradiția spune că cei care păcătuiesc și nu respectă zilele de Rusalii sunt pedepsiți de iele, care le iau mințile sau îi pocesc, leacul pentru bolile lăsate de Rusalii fiind pelinul uscat pus sub pernă. Nu este indicat să dormi în noaptea de Rusalii afară, să mergi la fântână sau la răspântii. În această zi se duc la biserica crengi de tei și frunze de nuc. După ce sunt sfințite, acestea se pun la streșinile caselor sau la icoane. Se spune că frunzele și florile de tei sfințite în ziua de Rusalii vindecă surzenia.Un obicei unic în țară adună, de Rusalii, în localitatea clujeană Batin, sute de turiști.
Numele obiceiului este „împănatul boului” și constă într-o procesiune care se desfășoară pe ulițele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu ghirlande de flori. În față parohiei, preotul satului îl sfințește, apoi da de băut participanților. Boul este, la un moment dat, eliberat și, conform tradiției, o fecioară „îl stăpânește„, apoi face de trei ori cu el ocolul unei mese, în încurajările asistenței. Potrivit datinii, fata se va mărită într-un an. Sătenii de pe Valea Gurghiului (județul Mureș) sărbătoresc în fiecare an, după Rusalii, obiceiul numit „udatul nevestelor”. Conform tradiției, numai femeile care vor fi udate vor fi mai sănătoase și mai frumoase.