Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj în estul României, la Galați, Iași și Constanța
Luni, 20 mai, Galațiul și Constanța erau orașele cele mai afectate de războiul electronic declanșat de Rusia în estul României, mai puțin afectate, în „zona galbenă”, fiind Bucureștiul, Ploieștiul și Iașiul.
Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a emis un avertisment cu privire la faptul că Rusia a declanşat un război electronic în zona de est a României.
Concret, Rusia perturbă sistemele globale de navigaţie prin satelit din zona Mării Negre, prin aceste perturbări sistematice fiind afectate securitatea şi funcţionarea porturilor și operațiunile portuare, dar acest război electronic reprezintă un risc de producere a unor accidente aviatice şi maritime.
„Perturbarea sistemelor de navigație prin satelit, în special în regiunile Mării Baltice și Mării Negre, a atras, în ultima perioadă, tot mai multă atenție. Capacitățile de război electronic ale Federației Ruse reprezintă o amenințare la adresa integrității sistemelor GNSS, utilizând tehnici avansate de bruiaj (jamming) și spoofing pentru a perturba funcționarea acestora.
Această practică pune sub semnul întrebării siguranța navigației în zonă, avioanele comerciale fiind printre cele mai afectate. Tehnologia de bruiaj GPS este folosită și în zonele de conflict pentru a devia rachete sau drone”, se spune în documentul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă.
Luni, 20 mai, Galați și Constanța erau cele mai afectate de războiul electronic al Rusiei. Bucureștiul era în „zona galbenă”
Raportul Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă a utilizat datele publicate de website-ul „GPSJAM”, care prezintă activitatea de blocare a semnalelor GPS printr-o hartă în care sunt diferențiate activitățile Rusiei în funcție de forța interferenței GPS.
Spre exemplu, pentru o forță a interferenței GPS de sub 2% avem „zone verzi”, la o interferență de până la 8% avem „zone galbene”, adică „Medium”, iar pentru o forță a inteferenței GPS de peste 10% avem „zone roșii”, cu nivel „High” al războiului electronic de bruiaj al Rusiei.
Spre exemplu, luni, 20 mai, în „zona roșie” se aflau Constanța și Galați, dar și o zonă situată mai la nord, în apropierea Chișinăului. Constanța și Galați, principalele porturi maritime ale României, sunt orașele în care este concentrat războiul electronic al Rusiei.
Bucureștiul, Ploieștiul și Iașiul erau, pe 20 mai, în „zona galbenă”, cu atacuri de valoare medie, în aceeași zonă fiind și trei localități din Bulgaria: Russe, Varna și Burgas.
În ultimele 2-3 săptămâni, Galațiul și Constanța nu au lipsit de pe harta războiului electronic dus de Rusia. Spre exemplu, pe data de 3 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care Rusia perturba masiv sistemele de navigaţie aeriană erau cu precădere cele de graniţă, la Galaţi, Constanța și Iaşi.
„La data de 03 mai 2024, zonele de pe teritoriul românesc în care se arată o perturbare masivă a sistemelor de navigaţie aeriană sunt cu precădere cele de graniţă, în localităţile Galaţi, Bacău, Iaşi, dar şi în Contanţa. La data de 02 mai 2024, Bacău, Galaţi, Tulcea şi Constanţa sunt <<înroşite>>.
Exceptând zilele de 15, 21 şi 22 din luna aprilie, când şi Bacăul a fost inclus pe harta roşie a interferenţelor sistemului GPS, Galaţi, Tulcea şi Constanţa sunt cele mai vizate, fiind aflate în <> a hărţii. În perioada 09-10 aprilie 2024, au apărut semnale de interferenţe GPS şi în zona Iaşi”, se arată în raport.
Forțele Aeriene utilizează sisteme de navigație avansate, cu reziliență ridicată la atacuri electromagnetice
În raport este citată și o declaraţie din septembrie 2023 a generalului Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Armatei Române de la momentul respectiv, care, cu ocazia unui forum al Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, „a avertizat împotriva pericolelor de navigaţie pe care le prezintă aceste interferenţe şi a acuzat Federaţia Rusă că obstrucţionează în mod constant comunicaţiile GPS inclusiv pentru navele din zona maritimă română. Acest lucru, coroborat cu tulburările din regiunea Mării Negre, a transformat zona într-un centru al activităţilor militare ruseşti”.
Într-un interviu, șeful Structurii Planificare și Capabilități (A5) din partea Statului Major al Forțelor Aeriene, comandorul Gabriel Goagă a precizat că, deși au fost raportate activități de bruiaj și spoofing asupra sistemelor de navigație civile în zonele Mării Negre și Dobrogei, sistemele de navigație militare ale aeronavelor naționale și aliate nu au fost afectate.
Pentru a contracara aceste amenințări, Forțele Aeriene Române utilizează sisteme de navigație avansate și redundante, care integrează multiple surse de informații și au o reziliență ridicată la atacuri electromagnetice.
Sorin Costea