Rusia acuză Ucraina de deschiderea „unui al doilea front” în Africa

Publicat: 08 aug. 2024, 09:12, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Rusia acuză Ucraina de deschiderea

Rusia a acuzat miercuri Ucraina de deschiderea „unui al doilea front” în Africa, prin susținerea unor „grupări teroriste”, după ce mercenarii ruși din gruparea Wagner și armata din Mali au suferit pierderi grele cauzate de separatiști și jihadiști în nordul Mali, relatează AFP.

”Incapabil să învingă Rusia pe câmpul de luptă, regimul criminal al lui Zelenski a decis să deschidă un al doilea front în Africa și să susțină grupări teroriste în state de pe continent favorabile Moscovei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția rusă de presă RIA Novosti.

Înfrângere grea pentru Wagner

Aceste acuzații vin la mai bine de o săptămână după un atac în Mali, în care zeci de combatanți din gruparea paramilitară rusă Wagner și militari din Mali au fost uciși. Potrivit separatiștilor și jihadiștilor, aceasta a fost cea mai grea înfrângere suferită de gruparea Wagner în Africa. În urma acestor evenimente, Andrii Iusov, un reprezentant al spionajului militar ucrainean (GUR), a sugerat că Kievul le-a furnizat informații rebelilor pentru a facilita atacul.

Reacția autorităților din Mali

Declarațiile lui Iusov au infuriat autoritățile din Mali, care l-au acuzat de „implicare într-un atac laș, trădător și barbar”, acuzând totodată Kievul de susținerea terorismului internațional. Ca urmare, Mali a anunțat duminică întreruperea relațiilor diplomatice cu Kievul, urmată marți de Niger, o altă țară care s-a apropiat de Rusia după preluarea puterii de către regimuri militare ostile Occidentului.

Kievul și-a exprimat regretul față de decizia „pripită” a Bamako, subliniind că „aderă necondiționat la normele dreptului internațional” și respinge „ferm acuzațiile Guvernului de tranziție din Mali”.

Junta din Mali a pus capăt în 2022 unei alianțe cu Franța și parteneri europeni, orientându-se militar și politic către Rusia. În contextul asaltului din Ucraina început în februarie 2022, Rusia și-a intensificat eforturile diplomatice în Africa, încercând să facă concurență Occidentului în țări tradițional aliate acestuia.

Situația tensionată dintre Rusia și Ucraina a căpătat o nouă dimensiune, extinzându-se pe continentul african. Acuzațiile reciproce și întreruperea relațiilor diplomatice reflectă o escaladare a conflictului care implică nu doar Europa, ci și alte regiuni strategice ale lumii. Marile puteri urmăresc cu atenție evoluțiile, în timp ce Rusia și Ucraina își continuă duelul geopolitic pe multiple fronturi.