Rusia acuzată că a pregătit distrugerea unor avioane civile americane și canadiene
Autoritățile europene acuză Rusia că ar fi organizat un complot de sabotaj care viza trimiterea unor dispozitive incendiare la bordul unor avioane de marfă și pasageri cu destinația SUA și Canada. Două astfel de dispozitive, ascunse în aparate electrice și echipate cu magneziu inflamabil, au fost interceptate în iulie la depozite logistice DHL din Germania și Anglia.
Investigațiile sugerează că dispozitivele fac parte dintr-o operațiune amplă de testare, coordonată de agenții ruși, pentru a declanșa incendii la bordul avioanelor, pe fondul intensificării campaniei Moscovei împotriva Occidentului, scrie WSJ.
Două dispozitive care au explodat în Europa fac parte, spun oficialii, dintr-o operațiune secretă ce urmărea să le plaseze la bordul avioanelor de transport cargo sau de pasageri.
Oficiali din securitatea occidentală susțin că cele două dispozitive incendiare, transportate prin DHL, făceau parte dintr-o operațiune clandestină rusească care avea ca scop final declanșarea de incendii la bordul avioanelor cargo sau de pasageri care zboară spre SUA și Canada, în contextul în care Moscova își intensifică campania de sabotaj împotriva Washingtonului și a aliaților săi.
Dispozitivele s-au declanșat în iulie, în centrele logistice DHL din Leipzig, Germania, și Birmingham, Anglia, ceea ce a declanșat o cursă internațională pentru identificarea vinovaților.
În prezent, investigatorii și agențiile de informații europene au descoperit cum au fost create dispozitivele —aparate de masaj electric modificate, cu substanțe inflamabile pe bază de magneziu — și au concluzionat că acestea făceau parte dintr-un complot mai amplu al Rusiei, potrivit unor oficiali din securitate și persoane familiare cu investigația.
Oficialii de securitate afirmă că aparatele de masaj electric, trimise din Lituania către Regatul Unit, par să fi fost un test pentru a descoperi o modalitate de a plasa astfel de dispozitive incendiare la bordul avioanelor cu destinația America de Nord.
Biroul Procurorului Național din Polonia a anunțat că autoritățile de acolo au arestat patru persoane în legătură cu incendierile și le-au acuzat de implicare în operațiuni de sabotaj sau terorism în beneficiul unei agenții de informații străine. Polonia colaborează cu alte țări pentru a găsi cel puțin încă doi suspecți.
„Obiectivul grupului era, de asemenea, să testeze canalul de transfer pentru astfel de pachete, care urmau să fie trimise, în final, către Statele Unite ale Americii și Canada,” a declarat biroul procurorului, fără a menționa cine coordona activitățile grupului.
Șeful agenției poloneze de informații externe, Pawel Szota, a spus că spionii ruși sunt responsabili, iar un astfel de atac, dacă ar fi avut loc, ar fi reprezentat o escaladare majoră în campania Moscovei împotriva Occidentului.
„Nu sunt sigur că liderii politici ai Rusiei conștientizează consecințele dacă unul dintre aceste pachete ar fi explodat, provocând o tragedie majoră,” a spus Szota.
Comentariile lui Szota sunt susținute de alți oficiali din serviciile de informații occidentale, care afirmă că Rusia, și, mai ales, agenția sa de informații militare GRU, se află în spatele complotului.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de The Wall Street Journal, a spus: „Nu am auzit niciodată de acuzații oficiale” privind implicarea Rusiei, adăugând: „Acestea sunt insinuări tradiționale și nefondate din partea presei.”
Autoritățile europene susțin că Rusia se află în spatele unei campanii de sabotaj extinse, incluzând incendieri în Regatul Unit și Republica Cehă, atacuri asupra conductelor și cablurilor de date din Marea Baltică și intervenții asupra surselor de apă din Suedia și Finlanda.