Rusia, acuzată că folosește bombe cu fragmentare în Ucraina. De ce sunt ele interzise
Rusia este acuzată că folosește bombe cu fragmentare în războiul din Ucraina, iar învinuirea este lansată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar și de către organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW).
Secretarul general al NATO a afirmat că Rusia „încalcă legislaţia internaţională” prin folosirea de bombe cu fragmentare în războiul din Ucraina.
„Am văzut utilizarea bombelor cu fragmentare şi am văzut rapoarte despre utilizarea altor tipuri de arme care încalcă legislaţia internaţională”, a declarat în urmă cu câteva zile Jens Stoltenberg la Bruxelles.
La rândul ei, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) susține că armata rusă a folosit la Harkov, în estul Ucrainei, muniţii cu fragmentare, care lovesc fără deosebire atât ţinte militare, cât şi populaţia civilă. Utilizarea acestora ar putea constitui o crimă de război, potrivit AFP.
De ce sunt atât de periculoase bombele cu fragmentare
Bombele cu fragmentare (BASM) sunt compuse dintr-un container, asemănător unui obuz, care grupează proiectile explozive, de talie mai redusă, aşa-numite „submuniţii”, arată România TV.
Folosirea lor este interzisă prin convenţia de la Oslo din 2008, pe care Moscova nu a semnat-o.
„Utilizarea lor masivă de unele armate în zone locuite a provocat în ţările respective pagube umane disproporţionate”, se arată într-un raport al Senatului francez.
Muniţiile cu fragmentare dispersează de fapt o multitudine de mici muniţii pe o zonă foarte largă. Unele rămân neexplodate şi pot ucide după an de la lansarea lor, la fel ca minele.